X

Αίτημα Νταβούτογλου για επίσκεψη στην Θράκη – Τι απαντά η Αθήνα

O Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρίσκεται στην Αθήνα 5 και 6 Δεκεμβρίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Ant1news

Να επισκεφτεί την Θράκη μαζί με τους υπουργούς που θα τον συνοδεύουν, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ζήτησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Αθήνα εμφανίζεται αρνητική στο αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού, με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών να σημειώνουν πως «κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο πρόγραμμα».

Ο κ. Νταβούτογλου υπέβαλε το αίτημα αυτό με ρηματική διακοίνωση την οποία η τουρκική διπλωματία απέστειλε στις ελληνικές διπλωματικές αρχές το βράδυ της Δευτέρας, με την Αθήνα να βρίσκεται σε αμηχανία.

Κι αυτό όχι επειδή ο κ. Νταβούτογλου ζήτησε κάτι ασυνήθιστο, αφού οι επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στην Θράκη είναι συνηθισμένη, όμως στη δεδομένη συγκυρία, το κλίμα είναι τεταμένο, καθώς το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά του στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι τουρκικές προκλήσεις διαδέχονται η μια την άλλη.

Έτσι το τελευταίο που θα επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση είναι μια επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου και υπουργών του στη Θράκη, η οποία αναπόφευκτα θα διανθιστεί με συναντήσεις με το ακραίο μειονοτικό κόμμα και τις ονομαζόμενες «Τουρκικές Ενώσεις».

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει πως  πιθανή επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου και των υπολοίπων Τούρκων υπουργών στη Θράκη θα αποδειχθεί απολύτως αντιπαραγωγική και θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης της ελληνικής με την τουρκική πλευρά.

Πάντως, το πρόγραμμα της επίσκεψης Νταβούτογλου δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Ωστόσο, αν υπάρξει η επίσκεψη στη Θράκη, θα έχει ιδιωτικό χαρακτήρα και δεν θα είναι μέρος του επίσημου προγράμματος.