X

Συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ζήτησε ο Νταβούτογλου

Μετά από μια «επίθεση φιλίας», ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των ενεργειακών πηγών στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Ant1news

Του Γιώργου Βλαβιανού

Υπάρχουν αναξιοποίητα σημεία για οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είπε προ ολίγου, στην ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όμως, όπως είπε, για να προχωρήσουν όλα αυτά χρειάζεται σφυρηλάτηση των σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας κάτι που είναι αναγκαίο και προϋπόθεση. Στόχος μας η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για την ευόδωση οι δυο κυβερνήσεις θα συνεχίζουν να εργάζονται σταθερά.

Είναι πολυσήμαντη η σημερινή ημέρα για τις σχέσεις των χωρών μας είπε ο πρωθυπουργός. «Διότι πιστεύω ότι οι οικονομικές συνεργασίες αποτελούν πυλώνα για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».

Η χώρα διήλθε το έκτο και τελευταίο έτος ύφεσης, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. «Παρά ταύτα παλέψαμε και φθάσαμε στο αποτέλεσμα να έχουμε διπλό πλεόνασμα τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

Η Τουρκία το 2014 ήταν η πρώτη χώρα ελληνικών εξαγωγών. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 6,6 δις, ενώ υπήρξε άνοδος και του τουριστικού ρεύματος μεταξύ μας. Υποδεχθήκαμε εφέτος 830.000 τούρκους τουρίστες.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η Άγκυρα στηρίζεται στην Ελλάδα. Η στήριξη και η συμβολή του ενός στον άλλο θα συμβάλει στην καλυτέρευση και των δύο οικονομιών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός βλέπει ως πυλώνα για τις σχέσεις τα πολιτιστικά ζητήματα.

Επίσης είπε ότι συνομίλησε με τους μειονοτικούς της Θράκης και με Έλληνες της Πόλης. Στο παρελθόν υπήρχαν προκαταλήψεις, επεσήμανε. Σήμερα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να είναι φιλικές.

Δεν θέλουμε ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε, κι ευχήθηκε περαστικά στον πρόεδρο Αναστασιάδη λέγοντας ότι θα εργασθεί για την υγεία της Κύπρου και ενώ τόνισε για μια ακόμη φορά «να εκμεταλλευθούμε από κοινού τις ενεργειακές πηγές».

Νωρίτερα στις απογευματινές συνομιλίες στο Μαξίμου Σαμαράς και Νταβούτογλου συμφώνησαν ότι διαφωνούν στα νευραλγικά ζητήματα κι αυτό ήταν εμφανές και στις βραδινές ομιλίες στο Φόρουμ.

Σε όλα τα ακανθώδη θέματα η Άγκυρα δεν έκανε πίσω παρά την προειδοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ότι κλειδί για την πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η επίλυση του Κυπριακού. Και μάλιστα η Άγκυρα επιμένει, μέχρι τώρα, να κρατά το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπάρχει, όμως, σύγκλιση σε θέματα χαμηλής πολιτικής που θα ανακοινωθούν αύριο κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών.

Μετά το τέλος των συνομιλιών υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος βρίσκεται ακόμη ασθενής στις Ηνωμένες Πολιτείες.