X

Απεσύρθη η NOTAM της Άγκυρας

Δέσμευε από σήμερα μέχρι το τέλος του έτους περιοχή του Αιγαίου από τη Σκύρο έως τη Λήμνο για την πραγματοποίηση ασκήσεων.

Ant1news



Του Γιώργου Βλαβιανού

Μετά τα έντονα διαβήματα προς τους διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και το αυστηρό διάβημα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα προς την τουρκική κυβέρνηση, σήμερα υπήρξε πλήρης αναδίπλωση της τουρκικής πλευράς ως προς την αγγελία για χρήση του μισού Αιγαίου ως πεδίου βολής. Αρχικά με τη notam 900/15 που εξεδόθη στις 11.15 οι Τούρκοι αφαίρεσαν από το πεδίο βολής που οι ίδιοι όριζαν, από σήμερα έως και το Δεκέμβριο, τη Λήμνο. Αργότερα με νέα αγγελία τους στις 14.38, με τη notam υπ. αριθμ. 904 η Άγκυρα απέσυρε τα πάντα.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και διαβήματα προς τους διεθνείς οργανισμούς ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΙCAO (τη Διεθνη Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας). Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αρχίζει άμεσα συνομιλίες με ομολόγους του εντός της Ευρωπαικής Ενωσης και με αξιωματούχους σε Διεθνείς Οργανισμούς ώστε να τους καταστήσει κοινωνούς για τη πρωτοφανή και προκλητική τουρκική ενέργεια.

Ολα άρχισαν την περασμένη Παρασκευή, όταν η Τουρκία εξέδωσε αγγελία με την οποία ζητούσε από σήμερα και για δέκα μήνες, μέχρι το Δεκέμβριο δηλαδή, να πραγματοποιήσει στρατιωτικές βολές με πραγματικά πυρά, στο Αιγαίο, σε μία μεγάλη έκταση από τη Σκύρο έως τη Λήμνο.

Στην ουσία η Αγκυρα «έκοβε στη μέση» το Αιγαίο, καθώς γεωγραφικά καλύπτονται, όχι μόνο εναέριος χώρος που ανήκει εξ ολοκλήρου στο FIR Αθηνών, αλλά και ελληνικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς αρμόδια Aρχή για την έκδοση τέτοιου είδους ανακοινώσεων είναι η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ετσι ο Νίκος Κοτζιάς επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα του περιέγραψε την κατάσταση και άμεσα δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες ώστε να γίνει διάβημα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.