X

Η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την απόσυρση της NOTAM

Καμία νέα επικίνδυνη περιοχή δεν θα δηλωθεί για μια ορισμένη χρονική περίοδο, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ μετά την απόσυρση της ΝΟΤΑΜ από το Αιγαίο. Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ant1news

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, απάντησε σήμερα, υπό μορφή ανακοίνωσης, σε ερώτηση αναφορικά με τις επικίνδυνες εκτάσεις στο Αιγαίο. 

Στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι «το ζήτημα των επικίνδυνων περιοχών μεγάλης περιόδου που δηλώνονται από την Ελλάδα και την Τουρκία στον Αιγαίο ήταν στην ημερήσια διάταξη για πολύ καιρό. Πέρυσι, προτείναμε στην Ελλάδα να ακυρώσουμε αμοιβαία αυτές τις περιοχές. Ωστόσο, δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε θετική απάντηση ακόμα. Είμαστε πρόθυμοι να βρούμε μια έγκαιρη λύση σε αυτό το ζήτημα στα πλαίσια των συζητήσεων για τα Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

«Για το σκοπό αυτό, το πρόσφατο NOTAM που δηλώθηκε με μια ανακριβή συντεταγμένη έχει ακυρωθεί, και σε αυτό το σημείο καμία νέα επικίνδυνη περιοχή δεν θα δηλωθεί για μια ορισμένη χρονική περίοδο. Η θέση μας βασισμένη στην αρχή της αμοιβαιότητας διατηρείται όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε την κλήση μας στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας για να προσεγγίσουμε τα υπάρχοντα ζητήματα μεταξύ των χωρών μας κατά τρόπο εποικοδομητικό και με τη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων διπλωματικών καναλιών του διαλόγου», καταλήγει ο Τανζού Μπιλγκίτς.

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ για την απόσυρση της ΝΟΤΑΜ από την Τουρκία 

«Ακύρωση της άσκησης στο Αιγαίο μετά την αντίδραση της Ελλάδας» αναφέρει ανάρτηση στην ιστοσελίδα του τουρκικού καναλιού NTV. 

Η πρώτη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης σημειώθηκε με τη ΝΟΤΑΜ για την άσκηση στο Αιγαίο, σχολιάζεται στο δημοσίευμα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε δημοσιεύσει ΝΟΤΑΜ, προκειμένου να πραγματοποιήσει «στρατιωτική άσκηση που σχετίζεται με τον εναέριο χώρο της στο Αιγαίο έως το τέλος του έτους». 

Μετά την αντίδραση της Ελλάδας – και ειδικότερα μετά τις συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών και τις συνομιλίες με το ΝΑΤΟ - η Τουρκία απέσυρε τη ΝΟΤΑΜ.