X

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με Τουρκία και ΠΓΔΜ θα "χτίσει" το ΥΠΕΞ

Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου σε "ουδέτερο έδαφος". Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εξωτερικών για μεταναστευτικό, τον άξονα με Κύπρο-Αίγυπτο και Ισραήλ και την ανασυγκρότηση της λειτουργίας του.

Ant1news



Του Γιώργου Βλαβιανού 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προτίθεται να προχωρήσει σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία, μετά και το τελευταίο επεισόδιο με την ΝΟΤΑΜ και την προσπάθεια της Άγκυρας να σχηματίσει τρίτο πεδίο βολής, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Σκύρο και τη Λήμνο, με ΝΟΤΑΜ την οποία τελικά απέσυρε

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η κίνηση αυτή αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος αναχώρησε αργά το απόγευμα για την Ρίγα της Λετονίας, προκειμένου να μετάσχει στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.. 

Στην πρωτεύουσα της Λετονίας ο κ. Κοτζιάς θα έχει μία πρώτη «συνάντηση γνωριμίας» με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος τον έχει προσκαλέσει να συναντηθούν και στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου θα γίνει Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Μάιο. 

Οι διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ θα αφορούν αρχικώς ζητήματα χαμηλής πολιτικής, με στόχο να επεκταθούν σε σοβαρότερα πεδία στην συνέχεια. Όπως ανάφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες που γίνονται αφορούν συγκεκριμένο ζήτημα (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας) και θα συνεχισθούν. 

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, θα γίνει προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης και με την ΠΓΔΜ, καθώς η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών πιστεύει ότι το ζήτημα του ονόματος από πλευράς του κρατιδίου συμπυκνώνει μέσα και το πρόβλημα του αλυτρωτισμού. 

Στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι το θέμα αυτό είναι ένα από τα πρώτα που θα πρέπει να επιλυθεί, ώστε να φθάσουμε στην λύση της ονομασίας. 

Όπως έγινε γνωστό από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, πρόθεση της νέα ηγεσίας είναι να προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις, όσον αφορά στην ανασυγκρότηση του υπουργείου, την δημιουργία επιστημονικού συμβουλίου για τη σοβαρή νομική τεκμηρίωση, ενώ εξετάζεται να τεθεί στο κάδρο το Κοινοβούλιο (όπως γίνεται σε άλλες χώρες) και να σχηματισθεί διακομματικός θεσμός, ώστε να υπάρχει έλεγχος για απόρρητα ζητήματα. 

Πρόθεση είναι επίσης, βάσει όσων επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «επειδή κάθε χώρα χρειάζεται συμμαχίες στον κόσμο που ζούμε με βάση τα γενικότερα συμφέροντά της», να ενισχυθεί ο άξονας Ελλάδα-Κύπρος- Ισραήλ-Αίγυπτος, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή. 

Ακόμη, το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα που αφορούν στο μεταναστευτικό. 

Η νέα ηγεσία του υπουργείου θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα-φάρος σταθερότητας ανάμεσα σε έναν ζοφερό άξονα Ουκρανία-Μέση Ανατολή-Λιβύη προτίθεται να ζητήσει διάσκεψη για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων που μαστίζονται σήμερα στη Μέση Ανατολή.