X

Διάβημα της Αθήνας στο Βερολίνο για την επίθεση Σόιμπλε σε Βαρουφάκη

Οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε τον ομόλογο του, ανόητα αφελή προκάλεσαν την οργή της κυβέρνησης.

Ant1news

Ακόμα πιο ψυχρό έγινε το κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίες ήταν αν μη τι άλλο υποτιμητικές για τον έλληνα ομόλογο του.

Το προφορικό διάβημα κρίθηκε αν μη τι άλλο επιβεβλημένο απο τη κυβέρνηση, καθώς εκτιμήθηκε ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε συνιστούν σε κάθε περίπτωση αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Τόσο το διάβημα όσο και οι έντονες αντιδράσεις από πλευράς κυβερνητικών στελεχών, εντάσσονται στο νέο δόγμα που έχει προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση για τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με το οποίο «καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη».

Σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Καθημερινή», ισχυρίζεται πως έντονη ενόχληση υπήρξε και από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, για τις δηλώσεις Γερμανών εκπροσώπων σύμφωνα με τις οποίες δεν τίθεται πλέον θέμα πολεμικών αποζημιώσεων.

Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε η δήλωση της εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Σούζαν Σέμπλι ότι «εξ όσων γνωρίζει» κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο, ο κ. Κοτζιάς δεν έθεσε θέμα πολεμικών επανορθώσεων.

Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε επίσης αντιδεοντολογική και σε απάντησή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας τόνισε: «Εξ όσων εγώ γνωρίζω, το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων ετέθη κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Βερολίνο, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, τόσο στην κοινή συνέντευξη Τύπου όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, κατά τη διάρκεια της οποίας, μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς πρότεινε στον κ. Σταϊνμάγερ τη σύσταση κοινής ελληνογερμανικής επιτροπής σοφών που θα εξετάσει όλες τις πλευρές του ζητήματος».