X

Δεν έχει λήξει το θέμα των επανορθώσεων, τονίζει Γερμανός δημοσιογράφος

Δεν ισχύει νομικά η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης, δηλώνει στη Deutsche Welle ο δημοσιογράφος Έμπερχαρντ Ρόντχολτς.

Ant1news

«Είναι καταρχήν σωστό να γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ του αιτήματος για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και της επιστροφής ενός δανείου που δεν σχετίζεται διόλου με τις επανορθώσεις και το οποίο κρίνεται δίκαιο από όλους τους σοβαρούς διεθνολόγους», τονίζει σε δηλώσεις του στη Deutsche Welle ο Γερμανός δημοσιογράφος και ειδήμων σε ελληνικά θέματα, Έμπερχαρντ Ρόντχολτς.

Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ το Βερολίνο διεμήνυσε ότι θεωρεί το θέμα λήξαν. Εντούτοις αυτό δεν ισχύει από νομική σκοπιά, σχολιάζει ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς: «Όταν η μια πλευρά λέει συνεχώς ότι δεν μιλάμε γι’ αυτό, αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Είναι αυτονόητο να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ πιστωτών και οφειλετών. Θα ήταν όμως προτιμότερο να έχει διαπραγματευτεί η γερμανική πλευρά με την ελληνική, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρά να υποστηρίζει συνεχώς ότι το θέμα θεωρείται λήξαν λόγω παρέλευσης χρόνου. Αυτό δεν ισχύει νομικά. Το θέμα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο της πολιτικής σκακιέρας και όχι των δικαστηρίων, όπου βρισκόταν επί χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Το θέμα έχει απασχολήσει ήδη 15 δικαστήρια, μέχρι και τη Χάγη».

Το ελληνικό αίτημα περί καταβολής πολεμικών επανορθώσεων και επιστροφής του κατοχικού δανείου δεν προκάλεσε έκπληξη στη Γερμανία, εξηγεί ο κ. Ρόντχολτς, ο οποίος θυμίζει πως ο τελευταίος που έθεσε το θέμα ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στις συνομιλίες του με τον Γερμανό Πρόεδρο Γιοακίμ Γκάουκ.