X

Τούρκος υπουργός Άμυνας: Συζητάμε με την Ελλάδα για το στάτους των 16 νησιών

"Μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζονται οι διερευνητικές συνομιλίες", τόνισε ο  Ισμέτ Γιλμάζ σε συζήτηση στην τουρκική βουλή.

Ant1news

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Γιλμάζ, προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται ότι η Ελλάδα κατέλαβε 16 νησιά και μία βραχονησίδα, που ανήκουν στην Τουρκία.

Ο Γιλμάζ, σε συζήτηση στην τουρκική βουλή, σχετικά με το θέμα είπε: «Κατά τη δική μας περίοδο, δεν έγινε ούτε κατά το απειροελάχιστο παραχώρηση για τα δικαιώματά μας».

Ο Γιλμάζ είπε ότι κάθισαν στο τραπέζι με την Ελλάδα για να επιλύσουν τα προβλήματα συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των 16 νησιών και πρόσθεσε «μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζονται οι διερευνητικές συνομιλίες. Κατά συνέπεια στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών υπάρχουν θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα. Ίσως να υπάρχουν και αυτά τα νησιά των οποίων δεν καθορίστηκε η κυριαρχία. Υπάρχουν και θέματα όπως και η εκλογή των Μουφτήδων από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Οι συνομιλίες συνεχίζονται.»

Ο Γιλμάζ, σε ερώτηση εάν «στα νησιά μας στο Αιγαίο τίθεται κάποιο θέμα έμπρακτης κατάληψης», είπε «Όχι, εγώ δε λέω κάτι τέτοιο. Δε χρησιμοποιώ εκείνη τη λέξη, δεν είναι η σωστή. Πολλά από αυτά είναι βραχονησίδες. Εκεί δεν υπάρχει και εγκατάσταση.» Ο Γιλμάζ είπε ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή και στα Ίμια και ότι το καθεστώς συνεχίζεται το ίδιο.