X

«Η Ελλάδα αποκτά σπουδαιότερο ρόλο στις ευρωμεσογειακές σχέσεις»

Συνέντευξη του γενικού γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Φατλάλα Σιζιλμασί.

Ant1news

Η Ελλάδα είχε πάντα ρόλο-κλειδί στις ευρωμεσογειακές σχέσεις, ρόλος που γίνεται τώρα σημαντικότερος, καθώς η ΕΕ επανεξετάζει την πολιτική Γειτονίας προς τον Νότο και η Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που αφορούν τους γείτονες της νότιας Μεσογείου, τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Φατλάλα Σιζιλμασί, στη συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Εκφράζει την ικανοποίησή του, μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χουντή, για την επιβεβαίωση της δέσμευσης της Ελλάδας στην ανάπτυξη των ευρωμεσογειακών σχέσεων.

Πιστεύει ότι στην εκτεταμένη περιοχή, την οποία καλύπτει η Ένωση για τη Μεσόγειο -28 χώρες της ΕΕ και 15 της νότιας Μεσογείου- απαντήσεις στις προσδοκίες των λαών μπορεί να δώσει η περιφερειακή συνεργασία και μάλιστα κατά το πρότυπο της Μακρο-περιοχής Αδριατικής-Ιονίου που υιοθέτησε η Ελλάδα.

Σημειώνει τις θεμιτές προσδοκίες των αραβικών λαών, οι οποίοι κατά το 70% είναι κάτω των 30 ετών, για δουλειά εκπαίδευση, υγεία και υπογραμμίζει την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης και στις δύο όχθες της Μεσογείου των κοινών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση και η ανεργία των νέων.