X

ΗΠΑ: Εχθρική πράξη η αποφυλάκιση Ξηρού

Εχθρική πράξη χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο αποφυλάκισης Ξηρού ο αμερικανός πρέσβης. Τι λένε κυβερνητικοί κύκλοι και τι σχολιάζει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Ποιο το σχόλιο Καραγκούνη.

Ant1news

Συνεχίζονται οι οργισμένες αντιδράσεις για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Μετά τη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, προειδοποιεί την Αθήνα για την προτεινόμενη ελληνική νομοθεσία.

Λίγες μόνο ώρες 24ωρο πριν ο υπουργός Εξωτερικός Νίκος Κοτζιάς συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρέσβης σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι εάν ο Σάββας Ξηρός ή οποιοσδήποτε άλλος, που έχει στα χέρια του αίμα αμερικανών διπλωματών ή μελών της αμερικανικής κυβέρνησης, βγει από τη φυλακή, αυτό θα θεωρηθεί μια εντελώς εχθρική πράξη.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι προχώρησε σε σχετικό διάβημα στις 2 Απριλίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ότι ο Τζον Κέρι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με το ζήτημα της νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του για την προτεινόμενη ελληνική νομοθεσία που θα μπορούσε, όπως λέει, να οδηγήσει σε πρόωρη αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών που ευθύνονται για πολλαπλές επιθέσεις.

«Εμείς έχουμε δυο φορές ευαισθησία για την τρομοκρατία, διότι τα εγκλήματα αυτά έγιναν στο όνομα της Αριστεράς» έλεγαν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τον Σάββα Ξηρό. Στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι υπάρχει σεβασμός και τιμή στη μνήμη των θυμάτων, αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται και οφείλει να είναι γενναιόδωρη. Διευκρίνιζαν παράλληλα ότι για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού δεν μιλάμε για αποφυλάκιση αλλά για κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι ο νόμος στοχεύει στο να μπει μια τάξη στο χάος των φυλακών.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς κάνει, από πλευράς του, λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων της τρομοκρατίας. «Αξιολογούμε ως αδυναμία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων της τρομοκρατίας το γεγονός ότι επωφελούνται από τέτοιες ρυθμίσεις μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη που ευθύνεται για την δολοφονία των διπλωματών μας Τσετίν Γκιοργκού και Χαλούκ Σιπαχίογλου και την απόπειρα δολοφονίας του διπλωμάτη μας Ντενίζ Μπολούκμπασι».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη, τόνισε: Η Ελληνική κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα ρουσφέτια της τρομοκρατίας δημιουργεί προβλήματα με τους παραδοσιακούς της συμμάχους και τα γεωπολιτικά στηρίγματα της χώρας. Και όλα αυτά για να αποφυλακίσει καταδικασμένους δολοφόνους- τρομοκράτες, σε ευθεία σύγκρουση με το δημόσιο αίσθημα.