X

Βολές Χουντή κατά της Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Επισημαίνει ότι η Άγκυρα επιδεικνύει ασυνέπεια στην εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Ant1news

Ασυνέπεια επιδεικνύει η Τουρκία ως προς την εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χουντή.

Σε έγγραφη απάντησή του προς τον βουλευτή της ΝΔ Στέφανου Γκίκα, ο Νίκος Χουντής αναφέρει πως «η εφαρμογή του Ελληνο-Τουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, που υπεγράφη στην Αθήνα στις 8.11.2011, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις και δεσμεύσεις της Τουρκίας, δεν κρίνεται από πλευράς μας αρκετά ικανοποιητική».

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε, από την έναρξη ισχύος του Πρωτοκόλλου (Απρίλιος 2002) μέχρι και τον Ιανουάριο 2015, έχουν υποβληθεί στην Τουρκία 6.393 αιτήματα για επανεισδοχή 137.722 παράτυπων μεταναστών, εκ των οποίων οι τουρκικές Αρχές δέχθηκαν την επανεισδοχή 13.314 και παρέλαβαν τελικά μόνο 3.838, «γεγονός που οφείλεται κυρίως στις καθυστερημένες και εκτός των προβλεπομένων στο Πρωτόκολλο προθεσμιών, απαντήσεις της τουρκικής πλευράς».

Υπογραμμίζεται δε, ότι δεν τηρείται η δέσμευση της τουρκικής πλευράς για αποδοχή 1.000 αιτημάτων επανεισδοχής ετησίως.