X

Τζαμί στη Θεσσαλονίκη θέλει ο Ερντογάν

Υπέρ της άμεσης επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τάσσεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος ζητά ανταλλάγματα.

Ant1news

«Η Τουρκία είναι υπέρ της άμεσης επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτρέψει τη λειτουργία τουλάχιστον ενός τζαμιού στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με Τούρκο συγγραφέα ο οποίος μετείχε χθες σε σύσκεψη του Τούρκου Προέδρου με Ακαδημαϊκούς, σχετικά με το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Αναλυτικότερα, την πληροφορία αυτή φέρεται να έδωσε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Deep History, Μουσταφά Αρμαγάν, ο οποίος συμμετείχε στο γεύμα. Αν και το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η απάντηση στην εκστρατεία της Αρμενίας για την περαιτέρω αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, σύμφωνα με τον Αρμαγάν, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε ότι είναι έτοιμοι για το άμεσο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, η οποία παραμένει κλειστή από το 1971, αλλά η Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη να δεχθεί το άνοιγμα ενός τζαμιού στη Θεσσαλονίκη.

Από την άλλη πλευρά, λέγεται ότι ο Μετίν Κουλούνκ, ένα από τα ισχυρά ονόματα του κυβερνώντος κόμματος, διαφοροποιήθηκε από τις θέσεις του Ερντογάν, λέγοντας ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δε θα επαναλειτουργήσει μέχρι να λειτουργήσει ως τζαμί το Fethiye στην Αθήνα και όχι ένα τζαμί στη Θεσσαλονίκη.