X

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Κοτζιά – Ερντογάν

Διαπιστώθηκε «κοινή διάθεση για συνεννόηση στην επίλυση των προβλημάτων», όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ant1news


Η Ελλάδα κατέστησε σαφές πως θέλει να χτίσει γέφυρες εμπιστοσύνης με την Τουρκία, τόσο στο επίπεδο της επίλυσης των προβλημάτων, που υφίστανται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και στο επίπεδο της ευημερίας και της ανάπτυξης των δύο λαών, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις διήμερες επαφές του στην τουρκική πρωτεύουσα, είπε στον κ. Ερντογάν μια ινδική παροιμία, με την οποία συμφώνησε ο Τούρκος πρόεδρος, ότι όταν ο άνθρωπος βρίσκεται μπροστά σε πολλές πέτρες έχει τρία πράγματα να κάνει, ή να πετροβολήσει, ή να υψώσει τείχη, ή να χτίσει γέφυρες, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας επιλέγει την τελευταία επιλογή.  

Στην συζήτηση, όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, τέθηκε και από τις δύο πλευρές μία σαφήνεια της κοινής διάθεσης για συνεννόηση στην επίλυση των προβλημάτων. 

Αναφορά έγινε και για το Κυπριακό, όπου ο υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τη θέση του για λύση η οποία θα διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των κοινοτήτων στο νησί και κατά συνέπεια θα είναι μία αυθεντική λύση. 

 "Οι Τούρκοι  μας είπαν όλοι ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό, γεγονός που θα έχει θετικές συνέπειες  γενικότερα", είπε ο κ. Κοτζιάς. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για συνεργασία στον τομέα του  τουρισμού, για τον οποίο οι Τούρκοι επιθυμούν σημαντική αύξηση των ανταλλαγών και από τον τετραπλασιασμό, τα τελευταία χρόνια,  να φθάσουν στο δεκαπλάσιο. 

 Σε αυτό το πλαίσιο θα επανεξεταστούν όλες οι σχετικές συμφωνίες, που έχουν γίνει από μία ειδική επιτροπή. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς πρότεινε τη σύσταση μιας τεχνικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τις δυνατότητες ανάπτυξης των επενδύσεων και της οικονομίας.  

Κατά τη συνάντηση Κοτζιά- Ερντογάν, προέκυψε και το θέμα της αλληλοϋποστήριξης,  σε επίπεδο υποψηφιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και η επιβεβαίωση της βούλησης για κοινή μάχη κατά  των εγκληματικών μηχανισμών, που διακινούν τους παράνομους μετανάστες, με τη θέσπιση πολύ αυστηρής νομοθεσίας, από την κοινή συνεργασία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των δύο χωρών.