X

Η κυβέρνηση ζητά "εδώ και τώρα" τα ταμειακά διαθέσιμα των πρεσβειών

Τους ζητούν να στείλουν άμεσα στην Αθήνα όλες τις προξενικές εισπράξεις. Ποιούς φόβους εκφράζουν οι διπλωμάτες, τι απαντά  το ΥΠΕΞ. Βολές απο τα κόμματα.

Ant1news

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη, ότι η κυβέρνηση με έγγραφο της, ζήτησε από τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν στα ταμεία τους από αδιάθετες δαπάνες, καθώς και τις εισπράξεις από προξενικές πράξεις, όπως έκδοση βίζας, πληρεξούσια κ.α.

Τα χρήματα αυτά "συμψηφίζονταν" μέχρι τώρα με χρήματα που διέθετε το Υπουργείο Εξωτερικών στις πρεσβείες για τις λειτουργικές τους ανάγκες, όμως τώρα η Κυβέρνηση ζητά από τις πρεσβείες μας και τις προξενικές αρχές να επιστρέψουν τα χρήματα στο Δημόσιο μέσω του Υπουργείου Οικονομικών.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 12 εκατομμυρίων ευρώ που μπορεί να συγκεντρώσει η Κυβέρνηση μέσω αυτής της κίνησης, η οποία αποδεικνύει την έλλειψη ρευστότητας και την προσπάθεια τόνωσης απο κάθε πηγή του δημοσίου ταμείου, ενώ διπλωμάτες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι αποστολή τώρα όλων των ταμειακών διαθεσίμων τους στην Αθήνα, θα προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των διπλωματικών μας υπηρεσιών.

Συνομιλώντας με τον διπλωματικό συντάκτη του ΑΝΤ1, Γιώργο Βλαβιανό, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας τόνισε ότι «παγίως, στο σύνολο τους οι προξενικές εισπράξεις μεταφέρονται στο Υπουργείο Οικονομικών» και ότι «το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αλλαγή στην νομική βάση του καθεστώτος αυτού και όχι στην ουσία του», συμπληρώνοντας ότι δεν επέρχεται αλλαγή στα ταμειακά διαθέσιμα των προξενικών αρχών.

Ωστόσο, ανώτατη διπλωματική πηγή, διευκρίνιζε στον Ant1news.gr ότι οι προξενικές εισπράξεις μεταφέρονταν στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά μία φορά τον χρόνο, στο τέλος του έτους, όμως, με έγγραφο που έχει αρχίσει να φτάνει σε πρεσβείες και προξενεία εδώ και κάποιες ς εβδομάδες, τους ζητείται να στείλουν «εδώ και τώρα» στην Αθήνα, όσα χρήματα υπάρχουν στα ταμεία τους από αυτές τις εισπράξεις.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος εκ μέρους της Νεάς Δημοκρατίας καλεί την Κυβέρνηση «να δώσει άμεσα διευκρινίσεις και πλήρη ενημέρωση, για να μη δημιουργούνται  στο εξωτερικό εντυπώσεις, που πλήττουν την εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας».

Για επαναφορά στα ...χρόνια του Όθωνα κάνει λόγο σε ανακοίνωση του Το Ποτάμι, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι πρεσβείες αποψιλώθηκαν από τα χρήματά τους και τελικά καταργήθηκαν εντελώς και επί Όθωνα, την άνοιξη του 1843. Λίγο μετά το ελληνικό κράτος κήρυξε μία από τις πρώτες του στάσεις πληρωμών».

Επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή κάθε άλλο παρά βοηθά την χώρα την ώρα της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, επισημαίνοντας ότι «Η ενέργεια αυτή - ιδίως τις ημέρες αυτές -  στέλνει σε όλο το κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κολλημένη στο τοίχο λόγω ταμειακών αναγκών. Βοηθάει αυτό την οποία διαπραγμάτευση; Εντάσσεται σε κάποια στρατηγική; Υπαγορεύεται από τη θεωρία των παιγνίων;».