X

ΗΠΑ προς ΥΠΕΞ: Μπλοκάρετε τις ρωσικές πτήσεις προς τη Συρία

Η Αθήνα «επεξεργάζεται» το αίτημα των ΗΠΑ να μην επιτρέψει στη Ρωσία τη χρήση του εναέριου χώρου της.

Ant1news

Αίτημα από την Ουάσινγκτον στην Αθήνα να άρει την άδεια για υπερπτήσεις ρωσικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο επεξεργάζεται το ελληνικό ΥΠΕΞ, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο.

Η Ρωσία έχει ζητήσει από την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της, ώστε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και διπλωματικό προσωπικό στη Συρία. Η άδεια, σύμφωνα με πληροφορίες, με χρονική διάρκεια απο την 1η έως τις 24 Σεπτεμβρίου, αφορά σε δύο ρωσικά πολιτικά αεροσκάφη

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι τα αεροσκάφη από τη Μόσχα μεταφέρουν οπλισμό, με τον οποίο εξοπλίζονται οι συριακές δυνάμεις, για να αντιμετωπίζουν την ένοπλη αντιπολίτευση. Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, το αμερικανικό αίτημα διατυπώθηκε εγγράφως το Σάββατο στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το σχετικό non paper υποβλήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Κι ενω η ελληνική πλευρά φαίνεται πως θα... μελετάει το αίτημα έως τις 24 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην υποβληθεί εκ νεου απο τις ΗΠΑ αλλά και να να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με τη Μόσχα, το Ria Novosti μετέδωσε πως η Ελλάδα απέρριψε το αίτημα της Αμερικής. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται διπλωματικές πηγές.