X

Κυπριακό και μεταναστευτικό στο τετ α τετ Τσίπρα – Μπαν Κι μουν

Στο τραπέζι των συνομιλιών και η ΠΓΔΜ, λόγος για τον οποίο ο Πρωθυπουργός δεν παρέστη στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ.

Ant1news

Το μεταναστευτικό, το κυπριακό και οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Σκοπίων ήταν τα θέματα που συζήτησαν χθες το βράδυ στη συνάντησή τους, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν κι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, ο γγ και ο πρωθυπουργός συζήτησαν την αυξημένη κίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη και τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση μ' αυτό.

«Συζήτησαν επίσης τις συνομιλίες του κυπριακού και ο γγ καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη διαδικασία από τους ηγέτες της Ε/Κ και της Τ/Κ κοινότητας. Υπογράμμισε τη σημασία στο πλαίσιο αυτό, της συνεχούς υποστήριξης της Ελλάδας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα.

Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές επίλυσης του θέματος με την ονομασία μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέστη χθες στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ ενάντια στον εξτρεμισμό και το Ισλαμικό Κράτος, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Αντ1 στην Ουάσινγκτον, Θανάσης Τσίτσας, υπήρξε εμπλοκή καθώς η αμερικανική κυβέρνηση προσκάλεσε τα Σκόπια να συμμετέχουν στη Σύνοδο όχι με τη διεθνή ονομασία FYROM, αλλά ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επίσης, ο κ. Τσίπρας δεν θα είχε δικαίωμα παρέμβασης στη Σύνοδο, ώστε να διατυπώσει τις ενστάσεις του.


Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και αίτημα από την Ελλάδα να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την ονομασία FYROM, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, ενισχύοντας την απόφαση Τσίπρα να μην παραστεί.