X

Σε “στενό κλοιό” πιέσεων η Ελλάδα για το Προσφυγικό

«Αγκάθι» οι κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στα σύνορα. Τι δήλωσε ο Τσίπρας, τι είπαν Μέρκελ-Ολάντ. Ποιος πρότεινε να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Ant1news

Η εξεύρεση λύσης στο θέμα της προσφυγικής κρίσης κυριάρχησε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, την ώρα που η μία τραγωδία διαδέχεται την άλλη στα νερά της Μεσογείου. Ταυτόχρονα με τις πιέσεις προς την Τουρκία να εμποδίσει τα αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη, οι ηγέτες της Ε.Ε. άσκησαν πιέσεις προς την Αθήνα για να δεχθεί κοινές περιπολίες με την Άγκυρα στο Αιγαίο.

«Η στήριξη στις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης εισόδου, με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, είναι προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας με την ΕΕ», προσέθεσε και κατέληξε, λέγοντας: «Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη Συρία και να σταματήσουν τα κύματα προσφύγων στη Μεσόγειο, ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

 

«Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας έτσι στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης, ενόψει και της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, είναι η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από την γείτονα χώρα.

Επιπλέον, στις θέσεις της ελληνικής ατζέντας συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης, ώστε να είναι υποστηρικτική, για τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων. Ακόμα, αφορούν και στην αύξηση των εκταμιεύσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες έτσι ώστε να μπορέσει να παίξει τον ρόλο της η Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη  Σύνοδο Κορυφής. Όπως ανέφερε, πρέπει όχι μόνο να μπορεί να κρατήσει η Τουρκία τους πρόσφυγες στο έδαφός της -και εκεί χρειάζεται βοήθεια- αλλά και να αποτρέψει τη διακίνησή τους, έτσι ώστε να αποτρέπονται τραγωδίες με θύματα πρόσφυγες.

Ο ίδιος τόνισε πως δε θα μπορούσε να προχωρήσει η απελευθέρωση των θεωρήσεων, χωρίς προϋποθέσεις, με μόνο αίτημα τη βοήθεια της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς δεν μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη άτομα που δεν υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής τους.

Σε ό,τι αφορά τα hotspots, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως θα επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα, για να διαπιστώσει τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στις περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Μετά την προστασία των συνόρων και τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης, το επίκεντρο στη σημερινή Σύνοδο είναι η βοήθεια προς τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο προσφύγων εκτός ΕΕ, έτσι ώστε να αναλάβουν και αυτές την ευθύνη που τους αναλογεί, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να έχουν «περισσότερη τάξη και περισσότερο έλεγχο της κατάστασης», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ

Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα της ότι στο τέλος «θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι όλα τα κράτη θα είναι έτοιμα να συμμετέχουν σε αυτή την κατάσταση», σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι σωστή η κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη αυτές τις μέρες.

«Πρέπει να δούμε τις δυνατότητες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό», δήλωσε επίσης, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλά οικονομικά θέματα.

Προκλητικός, για ακόμη μία φορά, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε ότι η καλύτερη λύση στην προσφυγική κρίση είναι να «σφραγιστούν» τα σύνορα της Ελλάδας είτε προς την Τουρκία είτε προς την Ε.Ε.

Ο κ. Ορμπάν πρόσθεσε ότι η Βουδαπέστη προτιμά να αναλάβει η Ε.Ε. «την υπεράσπιση των συνόρων της στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στα σχέδια της Ουγγαρίας για το κλείσιμο των συνόρων με την Κροατία, ο κ. Ορμπάν δήλωσε με νόημα ότι η απόφαση θα ληφθεί την Παρασκευή και είναι κάτι που μπορεί να γίνει «μέσα σε μία ώρα», εάν χρειαστεί.