X

Στον Άρειο Πάγο ο Γιάννης Πανούσης

Καταθέτει στην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Γιάννης Πανούσης, μετά τις καταγγελίες που έκανε για απειλές κατά της ζωής του. Νέα επίθεση στην κυβέρνηση.

Ant1news

Στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προσήλθε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, προκειμένου να καταθέσει σχετικά με όσα έχει καταγγείλει περί ευθυνών κατά της ζωής του και της οικογένειάς του.

Επίσης, ο κ. Πανούσης θα καταθέσει σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα. Κατά την είσοδό του στο δικαστικό μέγαρο δεν προέβη σε καμιά δήλωση.

Προηγουμένως, ο Γ.Πανούσης είχε εξαπολύσει νέα επίθεση στην κυβέρνηση. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 τόνισε πως «τα κυβερνητικά στελέχη θα αποτύχουν αν προσπαθούν να τον απαξιώσουν και ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν μαζί του αφού καταγγέλλει θέματα διαφθοράς», ενώ έκανε και προσωπική επίθεση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μεταγωγή από ένα κελί σε άλλο και μας κάνει μαθήματα περί δικαιοσύνης».

Αναφερόμενος στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έκανε τρία σχόλια, κατηγορώντας αρχικά την Τασία Χριστοδουλίδου, στη συνέχεια του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τέλος τα στελέχη της κυβέρνησης στα οποία είχε δείξει τις ανακοινώσεις των Πυρήνων της Φωτιάς.

 «Πρώτον, η απρεπής μέχρι χυδαία συμπεριφορά της προέδρου της Επιτροπής, της κας Χριστοδουλοπούλου. Δεν ήταν ρόλος, δεν ήταν ύφος αυτό. Δεύτερον, κανένας βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είπε στην ανθρώπινη βάση, στην ενσυναίσθητη ότι “συμμεριζόμαστε τον κίνδυνο για τη ζωή σας”. Δεν τους ενδιέφερε καθόλου. Τρίτον, όταν τους έδειξα τις ανακοινώσεις των Πυρήνων της Φωτιάς και τους ζήτησα να τις καταγγείλουν, δεν μπορούσαν να το κάνουν. Τους ρώτησα εάν καταδικάζουν το “ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα αναβαθμισμένος στόχος”. Το ζήτησα 3 – 4 φορές και δεν το έκαναν. Από εκεί και πέρα υπήρχαν ενδοκομματικές συγκρούσεις, αντιθέσεις μεταξύ των κομμάτων... Οι άλλοι βουλευτές, ακόμα και ορισμένοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν ήρεμοι, διότι έκαναν τυπικές ερωτήσεις, δηλαδή ερωτήσεις ουσίας. Τα πιο πολλά ήταν προετοιμασμένα, χωρίς να γνωρίζουν τι θα πω, απαντούσαν ή εν πάση περιπτώσει ρωτούσαν τα γνωστά θέματα», είπε σχετικά.

Ερωτηθείς για το αν όλο αυτό που συμβαίνει είναι ένας τρόπος «εξουδετέρωσής» του, απάντησε:

«Έτσι φαίνεται. Βέβαια, θα αποτύχουν αν πάνε από αυτό το δρόμο. Έχω πει επανειλημμένως ότι από τη στιγμή που καταγγέλλω κάποια φαινόμενα διαφθοράς, τρομοκρατίας, θα έπρεπε να είναι μαζί μου η κυβέρνηση και να λέει “ωραία, μαζί, να προχωρήσουμε, να τα καθαρίσουμε. Σε κάποιες πτυχές δεν συμφωνούμε, θα τις δούμε στην πορεία”. Αντί να κάνουμε μια εκκαθάριση στις φυλακές -με τελευταίο αποκορύφωμα κάποιοι κρατούμενοι να απειλούν τη ζωή των έξω-, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ο κ. Παρασκευόπουλος δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μεταγωγή από ένα κελί σε άλλο και μας κάνει μαθήματα περί δικαιοσύνης. Αντί να γίνει αυτό, λένε “κοίτα να δεις ποιος μιλάει” και αρχίζουν να ψάχνουν το παρελθόν μου και το παρόν μου. Ξεκίνησαν ότι όλα αυτά είναι φαντασία, μετά πήγαν στο ότι όλα είναι εθνική ασφάλεια, μετά είπαν γιατί τα είπα τώρα και δεν τα είπα την άλλη φορά. Είναι μια τρομερή ανησυχία και αμηχανία, μια υπερβολική αντίδραση που δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το γεγονός αυτό καθ' εαυτό, δηλαδή, αν υπάρχουν κάποιες διαβουλεύσεις μέσα στις φυλακές. Υπάρχει ένας γενικότερος φόβος, τον οποίο δεν αντιλαμβάνομαι για να είμαι ειλικρινής».

«Δεν τολμούν να καταδικάσουν την τρομοκρατία»

«Προφανώς, δεν μπορεί να τελούσε εν αγνοία του. Ας δεχτούμε ότι του ξέφυγε ο έλεγχος. Εγώ θέλω να βλέπω τα πράγματα από την καλοπροαίρετη πλευρά, παρόλο που με είπε συκοφάντη χτες. Το πρόβλημα είναι να μην είσαι χρήσιμος ηλίθιος. Το αν είσαι συκοφάντης ή όχι θα το βρει η δικαιοσύνη. Το ερώτημα είναι άλλο. Καλώς έφτασαν στη δημοσιότητα κάποια πράγματα. Είχαν φτάσει τότε, έφτασαν και τώρα» είπε αναφερόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον οποίο έχει καταγγείλει για «αλισβερίσια» με κρατούμενους και διερωτήθηκε: «Τι ακριβώς έλεγχο κάνει στις φυλακές, αυτή τη στιγμή; Όχι τι είχε κάνει και τι ήθελε να κάνει, τι μπορεί να κάνει; Προσπαθώ να δω μια κυβερνητική δήλωση που να καταδικάζει αυτά που είπαν οι Πυρήνες της Φωτιάς εναντίον μου... Δεν την βλέπω, δεν τολμούν να καταδικάσουν την τρομοκρατία. Φοβερό πράγμα...».

Ερωτηθείς αν αυτό γίνεται υπό το φόβο ότι υπάρχου θύλακες, οι οποίοι αισθάνονται «ιδεολογικά συγγενείς» με καταδικασμένους τρομοκράτες, απάντησε ότι «θεσμικός φόβος δεν νοείται. Δεύτερον, αν κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι πρόκειται περί κοινωνικών αγωνιστών και όχι περί τρομοκρατών, ας βγουν δημόσια να το πουν, διότι πλέον κυβερνούν. Δεν είναι η άποψη μιας ελάσσονος αντιπολίτευσης με διάφορα γκρουπούσκουλα, τα οποία ο καθένας λέει το δικό του. Αν είναι αυτή η άποψή τους, ότι οι μπαχαλάκηδες, οι αντιεξουσιαστές, αυτοί που πετούν μολότοφ είναι κοινωνικοί αγωνιστές, άρα και κακώς βρίσκονται στις φυλακές, ας βγουν να το πουν στον ελληνικό λαό. Δεν μπορείς να το κάνεις εμμέσως, πλαγίως, δια των ευεργετικών διατάξεων, δια της αποσιώπησης. Αν ακούσατε ποτέ τον σημερινό υπουργό Δημόσιας Τάξης να λέει “μπαχαλάκηδες, αντιεξουσιαστές” να μου το πείτε και εμένα».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και στον Πάνο Λάμπρου, απαντώντας σε δηλώσεις που έχει κάνει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπό του.

«Εγώ δεν συκοφαντώ κανέναν. Δεν έχω πει λέξη για τον κ. Λάμπρου. Ο ίδιος βγήκε και είπε. Εγώ δεν έχω πει για τον κ. Λάμπρου ότι πρόκειται περί ενός τάδε κ.λπ.. Αν από τα κείμενα προκύπτει όχι ενδιαφέρον για τα δικαιώματα, που και αυτό να είναι, δεν γίνεται έτσι. Επαναλαμβάνω οι θεσμοί των φυλακών, ο εισαγγελέας των φυλακών, το κεντρικό συμβούλιο των φυλακών, η διακομματική, ο Συνήγορος του Πολίτη και κάποιοι θεσμοί μπορούν με διαφάνεια και δημοσιότητα να ασχοληθούν με τα δικαιώματα. Δεν είναι ένας άνθρωπος με οποιαδήποτε ιδιότητα που πάει εν κρυπτώ -φαντάζομαι δεν το ήξερε κανένας εκτός από τον υπουργό- και κάνει μια συζήτηση. Άρα, από μόνο του είναι προβληματικό αυτό, δεν είναι θεσμικό. Αν είναι μια καλή τη πίστει συζήτηση ή διαχείριση μιας κρίσης και δεν είναι η συναπόφαση και σε μεγάλο βαθμό η υπέρβαση της νομοθετικής εξουσίας, δεν θα το κρίνω εγώ, αλλά η δικαιοσύνη. Γι' αυτό αυτά που λέει περί συκοφαντιών δεν έχουν νόημα, ούτε έχει νόημα ο καθένας να λέει τι είναι στη ζωή. Δεν είπα ότι ο κ. Λάμπρου είναι κακός άνθρωπος ή ότι δεν ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα. Για ρόλους μιλάω, όχι για ανθρώπους».

«Το πρόβλημα είναι ποιος κατασκευάζει το φόβο»

Αναφερόμενος στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και σε τυχόν ευθύνες που ο ίδιος φέρει, είπε ότι «Αυτοί οι δύο άνθρωποι ( Τόσκας και Παρασκευόπουλος) είπαν ότι δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο ο κ. Πανούσης. Δηλαδή, περίπου ότι “είναι ένας φοβητσιάρης άνθρωπος, ενώ εμείς είμαστε ατρόμητοι, δεν φοβόμαστε τίποτα”. Και βγαίνουν και οι Πυρήνες της Φωτιάς και λένε ότι “ήταν, είναι και θα είναι στόχος μας”. Αυτό από μόνο του αναιρεί αυτό που πήγαν να κατασκευάσουν, ότι δηλαδή “ο κ. Πανούσης, υπουργός ήταν, ας έπαιρνε περισσότερους φύλακες για να νιώθει περισσότερο ασφαλής”. Το πρόβλημα δεν είναι αν νιώθω ανασφαλής εγώ. Το πρόβλημα είναι ποιος κατασκευάζει τον κίνδυνο, ποιος στοχοποιεί. Αυτό είναι το πρόβλημα της δημοκρατίας και της διασύνδεσης. Δεν είναι αν κάποιος άνθρωπος μπορεί να έχει 25, 45, 55 αστυνομικούς να τον φυλάνε. Αυτό είναι το θέμα μας; Δηλαδή, υπάρχει μια προσωπική διαμάχη μεταξύ εμού και κάποιου συνεταίρου μου, κάποιου συνιδιοκτήτη, κάποιου γείτονα και φοβάμαι μη μου κάνει κακό; Αυτό είναι το πρόβλημα;».

«Δεν έχω στοιχεία ότι ο Πρωθυπουργός ήξερε»

«Πρώτον, διότι είναι θεσμικός παράγοντας, που αν πεις ότι και ο πρωθυπουργός το ξέρει, πλέον έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη τρύπα και δεν έχω καθόλου στοιχεία ότι ο πρωθυπουργός ήξερε ή ανεχόταν ή διέταξε διάφορα πράγματα» είπε, απαντώντας στο γιατί εξαιρεί τον Αλέξη Τσίπρα από ευθύνες για το σκηνικό και συμπλήρωσε:

«Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει ένα περιβάλλον το οποίο “παγιδεύει” τον πρωθυπουργό στη διαδικασία που έχει ακολουθήσει με εμένα... Μέχρι εκεί μπορώ να πάω... Αν ήταν θα μιλούσα με τον ίδιο. Δεν θέλω να μιλήσω με παρέες εγώ».