X

Υπερπτήσεις τουρκικών F16 πάνω από ελληνικά νησιά

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι. Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Με τα «σύννεφα» της έντασης που προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από την τουρκική αεράμυνα, να μην έχουν διαλυθεί, και με φόντο τόσο τον πρόσφατο διάλογο Τσίπρα-Νταβούντογλου στο Twitter, όσο και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική αεροπορία προέβη σε μια σοβαρή πρόκληση.

Σχηματισμός έξι οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F16, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τέσσερα ελληνικά νησιά: τους Φούρνους, το Μακρονήσι, τους Ανθρωποφάγους και το Αγαθονήσι.

Οι επιθετικές πτήσεις των τουρκικών F16 διήρκησαν σχεδόν μισή ώρα, καθώς ο σχηματισμός τους εισήλθε στο FIR Αθηνών μεταξύ των νήσων Λέσβου και Χίου στις 15.01 το μεσημέρι και εξήλθαν στις 15.30.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ, μετά την παραβίαση του FIR Αθηνών, ο σχηματισμός διασπάστηκε σε δυο ομάδες, τεσσάρων και δυο αεροσκαφών και πραγματοποίησε τις ακόλουθες υπερπτήσεις:

- στις 15:25 υπερπτήση 4 αεροσκαφών άνωθεν των Φούρνων, στα 4.000 πόδια

- στις 15:27 υπερπτήση 2 αεροσκαφών άνωθεν νήσων Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων, στα 8.500 πόδια και 8.200 πόδια αντίστοιχα και

- στις 15:29 άνωθεν Αγαθονήσιου, στα 8.100 πόδια.

Ακολούθως, εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ τα 4 αεροσκάφη στις 15:28 και τα 2 αεροσκάφη στις 15:30 αντίστοιχα, νοτίως της Σάμου.