X

“Γρίφος” η εκδίωξη της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν

Άναψε "φωτιές" δημοσίευμα των FT για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Η Κομισιόν διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί τέτοια λύση. Καλεί την Αθήνα να εκπληρώσει άμεσα τις δεσμεύσεις της.

Ant1news

Με «μαστίγιο και καρότο» για ακόμη μια φορά αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι ξανά εμφανίζονται μοιρασμένοι σε ρόλους «καλού και κακού μπάτσου», σε ότι αφορά την στάση της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Η Ελλάδα πέρασε στην αντεπίθεση και απάντησε στις «προειδοποιητικές βολές» του Γερούν Ντάισελμπλουμ για πιθανή αποβολή της από την ζώνη Σένγκεν όσο και στον Ντόναλντ Τουσκ στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας την περασμένη Κυριακή, που έλαβε κομβικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Την πίεση αύξησε εκτενές δημοσίευμα των Financial Times, που ανέφερε ότι η ΕΕ έχει σχεδόν αποφασίσει την έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν, κυρίως διότι δεν δέχεται την φύλαξη των ελληνικών συνόρων και από δυνάμεις της Frontex.

Ωστόσο, η αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό υποστηρίζει τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να διατηρήσει την ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους. «Προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά και ενημέρωσε ότι θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών αύριο, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία των hot spots και για το μηχανισμό της μετεγκατάστασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείσα για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Ν. Μπερτό είπε πως υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων στα οποία έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο. Συγκεκριμένα, αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT).

Τέλος, όσον αφορά την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η ίδια εκπρόσωπος τόνισε πως ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Frontex και των ελληνικών αρχών για τη μορφή που θα πάρει η επιχείρηση της Frontex στα εν λόγω σύνορα, ενώ υποστήριξε πως ο ρόλος της συγκεκριμένης επιχείρησης, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις της μίνι-συνόδου των χωρών κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων είναι να βοηθήσουν στην «καταγραφή και την ταυτοποίηση» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο εκεί.

Μουζάλας: άδικο το blame game

Και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, από πλευράς του, παραδέχεται ότι κάτι τέτοιο «δεν έχει ειπωθεί επίσημα, αλλά υπάρχει πίεση», για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν πολύ κοινά ψέματα για την Ελλάδα… αυτό το blame game είναι άδικο».

Παράλληλα, ο Γιάννης Μουζάλας παρεμβαίνοντας για να απαντήσει για το θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, αναφέρθηκε με θετικά λόγια στη συμβολή του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και είπε ότι το σκηνικό που διαμορφώθηκε στηρίζεται σε διαστρέβλωση, ψέματα, αποκρύψεις αλλά και υπαρκτές αδυναμίες της κυβέρνησης.

«Διχασμένοι» οι …πολέμιοι

Αξιωματούχοι της ΕΕ επισημαίνουν ότι η αναστολή συμμετοχής στη ζώνη Σένγκεν, που σημαίνει ότι Έλληνες πολίτες που φτάνουν στα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα τυγχάνουν μεταχείρισης ως να μην είναι πολίτες της ζώνης) αναμένεται να συζητηθεί στην συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών την Παρασκευή, υπογραμμίζουν όμως ότι πιο κρίσιμη ημέρα θα είναι αυτή της Συνόδου Κορυφής, στα μέσα του μήνα.

Την ίδια ώρα ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, ορισμένοι άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν, ιδίως μετά την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ότι η Ελλάδα δείχνει τώρα ότι δραστηριοποιείται για να εφαρμόσει τα μέτρα της ΕΕ για έλεγχο των προσφύγων και μεταναστών, διαρρηγνύοντας έτσι το μέτωπο εναντίον της που επιχειρεί να χτίσει μερίδα χωρών της Ένωσης.

Άλλος διπλωμάτης σχολιάζει ότι «η ελληνική θέση αρχίζει να κινείται στην απαραίτητη κατεύθυνση», σημειώνοντας ότι έτσι μάλλον δεν κρίνεται απαραίτητη μια συζήτηση αυτήν την εβδομάδα για απόφαση εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, ενώ άλλοι αξιωματούχοι, που λένε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει περισσότερα για το θέμα, αποδέχονται την θέση της Αθήνας ότι κι άλλες και δη πιο εύρωστες οικονομικά χώρες δεν κατόρθωσαν να φτιάξουν ικανοποιητικές δομές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας είπε στο Reuters ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δείξουν κατανόηση προς την Ελλάδα και ότι η αναστολή συμμετοχής της στην ζώνη Σένγκεν δεν είναι χρήσιμη, καθώς «πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να λύσουμε το πρόβλημα και το να χτίζουμε φράχτες μεταξύ μας δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση».

 

Πλήγμα στον τουρισμό

«Είναι ένας τρόπος πίεσης, ώστε η Ελλάδα να δεχτεί τη βοήθεια της ΕΕ», δηλώνει υψηλόβαθμος διπλωμάτης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «η χώρα δεν έχει χερσαία σύνορα με άλλο κράτος της ζώνης και οι μετανάστες δεν χρησιμοποιούν αεροπλάνα. Έτσι, το βασικότερο «χτύπημα» από την επιβολή ελέγχων στα διαβατήρια θα πλήξει τους Έλληνες και τους τουρίστες, που είναι σημαντικοί για την οικονομία της χώρας».

Ο Γιάννης Μουζάλας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει 1 δις ευρώ σε επιπλέον των προϋπολογισμένων κονδυλίων για το Προσφυγικό, έχοντας λάβει μόλις 30 εκ. ευρώ από την «ευρωπαϊκή βοήθεια», λόγω της γραφειοκρατίας.

Γεροβασίλη: Ουδέποτε έχει τεθεί θέμα εξόδου από τη Σένγκεν

Τα δημοσιεύματα και ο διεθνής σάλος προκάλεσαν την αντίδραση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, η οποία δήλωσε ότι «στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση  των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».

Όπως τονίζει η Όλγα Γεροβασίλη «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, κάτι που αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση 8 κρατών-μελών ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, ενώ παράλληλα η Ελλάδα, αναμένει την από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».   

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος σημειώνει ότι «δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».

Στη Βουλή φέρνουν ΝΔ και Ποτάμι τα σενάρια περί εξόδου από τη Σένγκεν

Τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο Εξωτερικών για να σταματήσουν οι συζητήσεις για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ζητά να πληροφορηθεί με ερώτηση της στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενώ τα βέλη τους στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα ρίχνουν και οι βουλευτές της ΝΔ, Βαρβιτσιώτης και Κουμουτσάκος.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σε σχέση με την αυστηρή προειδοποίηση που στέλνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, ότι αν έως την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής δεν υλοποιήσει σειρά μέτρων που έχει συμφωνήσει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, θα βρεθεί αντιμέτωπη ακόμα και με έξοδο από τη Σένγκεν.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε δήλωση του προειδοπόιησε για τον κίνδυνο μιας εθνικής ήττας που θα σηματοδοτούσε η έξοδος της Ελλάδας απο την ζώνη Σένγκεν και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες κάνοντας λόγο για κυβερνητική ανικανότητα.

Για τα σενάρια εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν, ο Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα γιατί απέρριψε την πρόταση αποστολής 400 ανθρώπων της Frontex, οι οποίοι θα ενίσχυαν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και γιατί επιμένει να μη χρησιμοποιεί δυνάμεις της Frontex και μηχανήματα για την καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων προσφύγων και μεταναστών.