X

Κέρι: Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στις ΗΠΑ

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επαίνεσε τις θυσίες του ελληνικού λαού και την στάση του στο Προσφυγικό. Αποκάλυψε τι του ζήτησε ο Τσίπρας και τι υποσχέθηκε ο ίδιος για την οικονομία.

Ant1news

«Επίθεση φιλίας» έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι,  κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Κοτζιά, μετά απο την συνάντηση τους.

Ο κ. Κέρι τόνισε ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας είναι αδιάσπαστες», προσθέτοντας επαίνους «για την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού, που προσπαθεί να βγει από την κρίση και την ίδια ώρα ανοίγει τις πόρτες του στους πρόσφυγες».

Σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι «απαιτήθηκαν δύσκολες θυσίες από τον λαό, καλωσορίσαμε τη την σκληρή δουλειά που γίνεται μετά απο την συμφωνία του καλοκαιριού», υπογραμμίζοντας ότι «προφανώς χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, αλλά είμαι βέβαιος πως θα γίνει ότι χρειάζεται, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα στην χώρα. Μπορείτε να βασίζεστε στις ΗΠΑ».

Ο κ. Κέρι αποκάλυψε επίσης ότι κατά την συνάντηση τους νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, «ο κ. Τσίπρας μου είπε ότι θέλει να δει άμεσες επενδύσεις κι έτσι θα γίνει με έργα όπως ο TAP. Εμείς θα πούμε στις επιχειρήσεις μας να έρθουν στην Ελλάδα».

Ερωτήματα για το μέλλον του Ασαντ

Σε ότι αφορά την προσφυγική κρίση υποστήριξε, ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο χρηματοδότη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, λέγοντας ότι «θα βοηθήσουμε στην προσωρινή μετεγκατάσταση προσφύγων», για να συμπληρώσει στα ελληνικά: Η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα.

 

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να φύγει ο Άσαντ από την Συρία απάντησε «ο Ομπάμα πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στον εμφύλιο της Συρίας, αλλά απαιτούνται κάποιας υφής στρατιωτικές παρεμβάσεις. Η Ρωσία έχει δείξει ότι δεσμεύεται σε αυτή την πολιτική λύση κι έτσι ενωμένοι πιστεύουμε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για να φέρουμε χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε ότι αφορά τον Άσαντ δεν είναι ξεκάθαρο αν πρέπει να φύγει, αλλά το μέλλον του δεν είναι και διαυγές».

Κοτζιάς: Αισιόδοξα μηνύματα για το Κυπριακό

Ο υπουργός εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μίλησε για στενή συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παίκτης της περιοχής και βρίσκεται στη μέση ενός τριγώνου αστάθειας. «Είναι μια χώρα που μπορεί να συμβάλει», τόνισε.

 

Ξέρουμε ότι ο πόλεμος της Συρίας δημιουργεί πολλά προβλήματα. Εμείς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται στην Γενεύη για πολιτική λύση, τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμπληρώνοντας ότι πρέπει να στηριχθούν και οι χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών και δίκαιη κατανομή των βαρών.

 

Ένα θέμα που συζητήθηκε είναι και το Κυπριακό που όπως είπε «εκπέμπει κάποια μηνύματα αισιοδοξίας». Δεν μπορεί να υπάρχει παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί, τόνισε.

 

Σε ότι αφορά την ενέργεια σημειώθηκε ότι στόχος είναι να υπάρξει συνεργασία προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.

Τι ειπώθηκε νωρίτερα στο Μαξίμου 

Νωρίτερα, στην περίπου μίας ώρας συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τζον Κέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οικονομικές σχέσεις, το προσφυγικό ζήτημα, οι περιφερειακές εξελίξεις , το Κυπριακό και ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως επισημαίνεται απο το Γραφειο Τύπου του Πρωθυπουργού, "σε σχέση με το Προσφυγικό, ο Αμερικάνος Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Επιπλέον, συζητήθηκαν η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι δυνατότητες ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και η υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια ατζέντα ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ως προς τις περιφερειακές εξελίξεις συζητήθηκαν τα πρόσφατα ταξίδια και οι επικείμενες επαφές του Πρωθυπουργού, και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Σχετικά με το Κυπριακό, αναδείχθηκε η σημασία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξανόμενων συγκρούσεων στη Μεσόγειο. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία που αποδίδει στην ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής καλής γειτονίας."