X

Τα “μαζεύει” ο Γκρουέφσκι για το όνομα των Σκοπίων

Σάλος με δημοσίευμα του Guardian που θέλει τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να θέτει θέμα αλλαγής ονόματος της χώρας. Πρόκειται για δημοσιογραφικό σχόλιο τονίζει ο ίδιος. Πώς αντιδρά σε αυτές τις δηλώσεις ο Απ. Τζιτζικώστας. Αύριο η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Ant1news

Έντονη αντίδραση και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ η εκτίμηση της εφημερίδας "Guardian" πως είναι έτοιμος να αλλάξει το όνομα της χώρας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός «Δεν έχω δηλώσει κάτι τέτοιο και θα αντιδράσουμε και προς τον Guardian. Αυτό φαίνεται και από το ίδιο το κείμενο (σ.σ. του "Guardian"), από το οποίο προκύπτει ότι πρόκειται για δημοσιογραφικό σχόλιο και όχι για δική μου δήλωση. Αυτό είναι κρυστάλλινα σαφές. Παρόμοιες προβοκάτσιες υπήρξαν και θα υπάρξουν και εμείς είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό».

Στην γραπτή δήλωσή του ο Γκρουέφσκι αναφέρει ότι «προφανώς, το θέμα της ονομασίας γίνεται δημοφιλές αυτήν την περίοδο, όπως ακριβώς το περιμέναμε και παρόμοιες εσκεμμένες και λανθασμένες ερμηνείες από πολλούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν το καλό της διαδικασίας και έχουν ανάγκη ψευδούς αποκλειστικότητας, ή προωθούν τη δική τους ατζέντα, είναι αναμενόμενες».

Λίγο νωρίτερα, ο "Guardian" σε δημοσίευμά του, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι είναι σε «ετοιμότητα για αλλαγή του ονόματος της χώρας του, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για την επίλυση μίας διαμάχης με την Ελλάδα η οποία διαρκεί 24 χρόνια».

Ο κ.Γκρούεφσκι, σε δηλώσεις του προς τον "Guardian" ανέφερε ότι  η χώρα του είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε πως εάν δρομολογηθεί μία λύση στο ζήτημα αυτό θα τη θέσει σε δημοψήφισμα. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε μία λύση. Κι όταν βρούμε την λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστή ή όχι», δήλωσε ο κ.Γκρούεφσκι στην βρετανική εφημερίδα.

Τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ σχολίασε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας εκφράζοντας την αντίρρησή του μέσω γραπτής ανακοίνωσης που χαρακτηριστικά ανέφερε πως ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης των Σκοπίων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτός από την Ελλάδα.

Η δήλωση του Απόστολου Τζιτζικώστα

«Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Το όνομα και οι ανιστόρητες αλυτρωτικές επιδιώξεις των Σκοπίων παραμένουν βασικός προσανατολισμός της γειτονικής χώρας.

Η Κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να ξέρει ότι αυτός ο προσανατολισμός δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός ποτέ από την Ελλάδα, η οποία επιζητεί και εργάζεται για την ανάπτυξη και τη διατήρηση καλών σχέσεων με όλες τις χώρες.

Το ίδιο πρέπει να ξέρει και η ελληνική Κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να παραμείνει στην εθνική γραμμή και να μην επιδοθεί σε επικίνδυνους πειραματισμούς. Να το καταλάβει καλά. Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε."

Αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ  Nikola Poposki.

Οι κύριοι Κοτζιάς και Poposki θα έχουν, αρχικά, κατ' ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.