X

Πόποσκι: “Βουνά” τα εμπόδια μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων για την ονομασία

Είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών να απομονωθούν οι φωνές ακραίου εθνικισμού, τόνισε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Ant1news

Σοβαρά εμπόδια στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ διαπίστωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκο Κοτζιά.

Συμπλήρωσε, όμως, ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας του να βελτιώσει το κλίμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

«Η ΠΓΔΜ έχει μία στρατηγική, να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Πόποσκι προσθέτοντας ότι «μπορεί τα ΜΟΕ να είναι συμβολικά, αλλά είναι πολύ σημαντικά σε πολλούς τομείς», ενώ σημείωσε ότι θα ήταν πολλή ωφέλιμη η συνεργασία με την Ελλάδα για την ενταξιακή πορεία της χώρας του.

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας ο κ. Ποπόσκι είπε ότι «οι θέσεις των δύο χωρών είναι γνωστές, πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την επίτευξη μίας λύσης» τονίζοντας ότι «κανείς δεν οφελείται από τη δημιουργία ψευδών προσδοοκιών» καθώς οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν.

«Έχουμε πολιτικό χρέος να μη συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε λύση. Η λύση θα πρέπει να μην απειλεί το σύνταγμά μας και τα συνταγματικά μας χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Ποπόσκι ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως και οι δύο πλευρές επιθυμούν να έχουν μία καλή συνεργασία και να απομονώσουν τις φωνές ακραίου εθνικισμού και αλυτρωτισμού.

«Θέλουμε καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές αλυτρωτισμού και εθνικισμού, να μην επιδείξουμε αδράνεια και να αξιοποιήσουμε στις συζητήσεις στον ΟΗΕ για την επίλυση του ονόματος. Αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό», τόνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές είναι ευχαριστημένες για τα 11 ΜΟΕ, τα πέντε εκ των οποίων βαδίζουν ήδη δημιουργικά. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη βούληση της Ελλάδας για τη συνεργασία των δύο χωρών στο προσφυγικό ζήτημα που δημιουργεί ο ισλαμικός εξτρεμισμός και ο πόλεμος, καθιστώντας το παγκόσμιο.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση που είχαν συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, καθώς και ενεργειακά ζητήματα.

 

 

Όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, ο κ. Πόποσκι τόνισε ότι οι φράχτες δεν μπορεί να αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

«Γι αυτό θέσαμε εμπόδια, προκειμένου να μην υπάρξει παράνομη διέλευση», είπε, προσθέτοντας ότι όταν θα υπάρξει ένα σύστημα ορθής καταγραφής τότε δεν θα είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετούμε εμπόδια. Δεν επιθυμούμε να υπάρχουν φράχτες ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα σύνορα με φραχτες δεν μπορούν να είναι μακροπρόθεσμα». Από τη άλλη πλευρά επισήμανε τη σημασία της συνεισφοράς της ΕΕ, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια βελτίωσης της επί τόπου συνεργασίας και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν.