X

Διπλωματικό επεισόδιο Αθήνας - Πράγας

Προκλητικές οι δηλώσεις του Τσέχου Προέδρου. Ανακαλείται ο Έλληνας πρέσβης στην Τσεχία. Τι αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ant1news

Διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας από προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας εναντίον της Ελλάδας.

Ο Μίλος Ζέμαν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα με συνεχείς δηλώσεις του κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, δήλωσε ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας» και ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ». 

«Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος» δήλωσε ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Ο Τσέχος Πρόεδρος όμως δεν ανασκέυασε τις δηλώσεις του κι έτσι, μετά από συνεννόηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοντζιά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ελήφθη η απόφαση να κληθεί για διαβουλεύσεις στην Αθήνα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία πρεσβεσυτής Παναγιώτης Σαρρής.

Όπως έγινε γνωστό, πριν από μερικές μέρες κλήθηκε στο γραφείο του κ. Κοτζιά και ο τσέχος πρέσβης στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγιναν διαμαρτυρίες για την συμπεριφορά του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της Τσεχίας, η οποία υπερβαίνει τα εσκαμμένα.

Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι είναι θέμα της τσεχικής πλευράς να διορθώσει τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ζέμαν και να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ώστε να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας.

Η κλήση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα του κ. Σαρρή δίνει ένα σαφές μήνυμα της Ελλάδας, τόσο προς τον κ. Ζέμαν και την Τσεχία, όσο και προς άλλους ηγέτες χωρών που επιδίδονται κατά διαστήματα σε δυσμενείς και απαξιωτικές δηλώσεις προς την Ελλάδα.

Διπλωματικές πηγές επεσήμαινουν ότι η ανάκληση πρέσβεως συνιστά πολύ σοβαρή εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις κρατών, δεδομένου ότι πρόκειται ουσιαστικά για το τελευταίο βήμα πριν από τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων. Ωστόσο, στην Αθήνα αναφέρουν ότι η Τσεχική κυβέρνηση πρωτοστατεί στον άτυπο πόλεμο εναντίον της Ελλάδας για το προσφυγικό τους τελευταίους μήνες.

«Απαράδεκτες» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας Το Ποτάμι.

Το κόμμα υπογραμμίζει πως μία από της βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αλληλεγγύη «και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν και τα νεότερα μέλη».

Το Ποτάμι τονίζει πως η παραβίαση της αρχής «με επιθέσεις τέτοιας μορφής μόνο την ευρωπαϊκή ιδέα δεν υπηρετεί».

Τέλος, σημειώνει πως παρά τις δύσκολες μέρες που περνάει η Ελλάδα «με τις προσπάθειες τους ελληνικού λαού, όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν, θα ξεπεράσει κι αυτή την κρίση».