X

Αναδιπλώνεται η Τσεχία για τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της

Διπλωματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Αθήνα καταβάλλει η Πράγα. Ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε την επιστροφή του Έλληνα πρέσβη.

Ant1news

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τσεχία, έχει επιδοθεί η τσεχικά κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες.

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Ζαοράλεκ τηλεφώνησε το μεσημέρι στον ομόλογο του, Νίκο Κοτζιά κι εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, υποστηρίζοντας ότι δεν εκφράζουν τις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης του.

Ο κ. Ζαοράλεκ ζήτησε την επιστροφή του Έλληνα πρέσβη στην Πράγα και απεύθυνε πρόσκληση στον κ. Κοτζιά να επισκεφθεί επισήμως την Πράγα το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εξηγήσεις κρίθηκαν επαρκείς από ελληνικής πλευράς και η Αθήνα αναμένεται να δώσει οδηγίες για την επιστροφή του πρέσβη, Παναγιώτη Σαρρή στην Τσεχία, στις αρχές του 2016.

Σε διαφορετική γραμμή από αυτή της τσεχικής κυβέρνησης φαίνεται ότι εξακολουθεί να κινείται ο πρόεδρος της Τσείας Μίλος Ζέμαν.

Αν και ο εκπρόσωπος του Τσέχου προέδρου δήλωσε σε τσεχικά μέσα ενημέρωσης ότι «δεν θα σχολιάσω την κίνηση αυτή για διπλωματικούς λόγους» στη συνέχεια έσπευσε να εκφράσει την απορία του γιατί αντέδρασε τώρα η Ελλάδα επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο Πρόεδρος δημόσια διακήρυξε την θέση του τους περασμένους μήνες. Επιμένει στις απόψεις του και θα συνεχίζει να τις εκφράζει δημόσια».

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τσέχος πρόεδρος έχει προκαλέσει τόσο με δηλώσεις του, όσο και με τη συμπεριφορά του, καθώς κανείς δεν ξεχνά ότι έχει πραγματοποιήσει ακόμα και δημόσια εμφάνιση, όχι και τόσο νηφάλιος.