X

Αυστηρά διαβήματα της Αθήνας σε Σερβία-ΠΓΔΜ για το προσφυγικό

Η Αθήνα δίνει συνέχεια και στην αντιπαράθεση με τη Βιέννη απευθυνόμενη στη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων.

Ant1news


Κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική «σκακιέρα»  λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρει "Το Βήμα", ζήτησε , μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου σχετικά με το αν η πρόσφατη απόφαση της Βιέννης για την επιβολή πλαφόν στους μετανάστες που θα δέχεται είναι σύννομη με το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα, με  εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά επιδόθηκαν  την Παρασκευή 4 Μαρτίου αυστηρά διαβήματα τόσο προς τη Σερβία όσο και προς την ΠΓΔΜ για τη στάση που έχουν τηρήσει στο Προσφυγικό. Η Αθήνα προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις αν οι δύο χώρες δεν μεταβάλλουν τη στάση τους. Η κίνηση του ΥΠΕΞ απευθύνεται, κυρίως, προς την ηγεσία των Σκοπίων η οποία, ουσιαστικά, έκλεισε τα σύνορα επιτρέποντας τη διέλευση προσφύγων με το «σταγονόμετρο».

Ως προς το αίτημα για την ενέργεια της Βιέννης , κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων που πραγματοποιήθηκε στις  4 Μαρτίου ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι η το πλαφόν στις αιτήσεις ασύλου που επέβαλε η αυστριακή κυβέρνηση  δεν αντιβαίνει, κατ’ αρχήν, στο Διεθνές Δίκαιο.

Η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου της ΕΕ διατυπώθηκε,  πάντως, προφορικώς και όχι γραπτώς όπως έγραψε, την Παρασκευή, η ιστοσελίδα Politico.