X

Επιβεβαιώνει η Αθήνα το οριστικό κλείσιμο των βόρειων συνόρων

Το προσχέδιο των αποφάσεων. Τι λένε κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ. Ποια η στάση του Βερολίνου και τι θα διεκδικήσει η Αθήνα.

Ant1news

Επιβεβαιώνει η Αθήνα το οριστικό κλείσιμο των βόρειων συνόρων ένα σενάριο που μεταδίδουν από τα Σάββατο τα διεθνή ΜΜΕ. Μετά την εφημερίδα Der Standard η οποία το Σάββατο αποκάλυψε οτι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατα τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να ανακοινώσουν το σφράγισμα του  "βαλκανικού διαδρόμου" για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σήμερα και η εφημερίδα Figaro στην ηλεκτρονική της έκδοση μεταδίδει οτι στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής αναφέρεται ότι τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε οριστικό κλείσιμο του περάσματος των Βαλκανίων και σε χορήγηση μέγιστης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Οι μονομερείς ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο στην Ειδομένη ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτο, όμως μη αναστρέψιμο και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως στο τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής θα ζητήσουμε να υπάρξει αναφορά ότι δεν είναι αποδεκτό να έχεις στην Ευρώπη μονομέρειες ενέργειες που καθορίζουν την πολιτική της.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο η Αθήνα να διεκδικήσει:

- Ανθρωπιστικό διάδρομο. Αποκατάσταση άμεσης βαλκανικής διαδρομής για μετεγκατάσταση (δηλαδή να φεύγουν με αεροπλάνα, αξιόπιστο relocation)

- Σαφές μήνυμα στους ανθρώπους που βρίσκονται στην Τουρκία και θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη να μην διακινδυνεύουν τις ζωές τους γιατί ο δρόμος δεν είναι  ανοιχτός.

- Η επιστροφή των μεταναστών που δεν τους χορηγείται άσυλο.

- Fast Track επανεισδοχή.

Ο Πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής θα επιμείνει ότι το κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα πλήρως αξιόπιστο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς τα άλλα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Πρστασίας του Πολίτη βρίσκονται στην Τουρκία και κάνουν συνεννοήσεις.  Τόνισε, ακόμα ότι θα πρέπει να είναι άμεση η οικονομική στήριξη στην Ελλάδα που σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό, ενώ ανέφερε ότι στο κείμενο του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αποτυπώνεται σε ικανοποιητικό βαθμό η εθνική γραμμή.

Το προσχέδιο 

Σύμφωνα με το προσχέδιο των αποφάσεων «παράτυπες ροές μεταναστών, μέσω του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων πλησιάζουν στο τέλος τους. Αυτή η οδοός είναι τώρα κλειστή. Η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη στογμή και θα κάνει το καλύτερο για να βοηθήσει στην διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης».

Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα για την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων συμπεριλαμβανομένων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Hotspots.

Επίσης, η Europol θα τοποθετήσει άμεσα αξιωματούχους σε όλα τα Hot spots για να ενισχύσει τον έλεγχο ασφάλειας και να στηρίξει τις ελληνικές αρχές στην καταπολέμιση των διακινητών.

Γίνεται επίσης λόγος για επιτάχυνση της εφαρμογής του  relocation και βοήθεια προς την Ελλάδα να εξασφαλίσει την ευρεία, αποτελεσματική και ταχεία επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας βάσει της Συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας Τουρκίας, και από την 1η/6 στη συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκιας. 

Επιβεβαίωση από την Αυστρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας στο ARD το βράδυ της Κυριακής, επιβεβαίωσε την πληροφορία για κλείσιμο των συνόρων, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Όπως είπε, ο βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά, πως αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις της σημερινής Συνόδου και ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω.Ακόμη ανέφερε ότι θα πιέσει έτσι ώστε να σταματήσει η τακτική της προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας δικαιολόγησε αυτήν τη στάση λέγοντας ότι χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία ή η Σουηδία δεν είναι δυνατόν να δεχθούν όλους τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να προχωρήσουν βορειότερα.

Για πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική μεθόριο ο Κούρτς είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν προστασία στην Ελλάδα, αφού η Ελλάδα έχει δεχθεί πολύ λιγότερους πρόσφυγες από ό,τι η Αυστρία κατ' αναλογία πληθυσμού και επιπλέον θα λάβει μεγάλη βοήθεια από την ΕΕ.

Αντιδρά το Βερολίνο

Η Σύνοδος αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ καθώς όπως διαμηνύουν πηγές από τη Γερμανία στο ZDF,  το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχθεί το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής και να εγκρίνει την απόφαση για κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους η Γερμανία δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή» και τονίζουν πως ο βαλκανικός δρόμος δεν θα κλείσει.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες, ενώ όπως είπε προσδοκά να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.