X

Διοικητής ΝΑΤΟ: Οι διακινητές στο Αιγαίο αποδεικνύονται ευέλικτοι

Οι διακινητές ξέρουν πώς να μετατοπίζουν το "κέντρο βάρους" των δραστηριοτήτων τους, ο Γιοργκ Κλάιν. Ζητά επέκταση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ σε περισσότερες περιοχές.

Ant1news

Επέκταση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ σε περισσότερες παράκτιες περιοχές αναμένει ο γερμανός διοικητής της αποστολής, που ξεκίνησε την παρουσία της στο Αιγαίο, καθώς προειδοποιεί ότι οι διακινητές έχουν αποδειχθεί «πολύ ευέλικτοι» και αλλάζουν διαδρομές όταν εντοπίζουν μέσα του ναυτικού.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο ναύαρχος Γιοργκ Κλάιν εξήγησε ότι μπορεί να υπάρχουν αποτελέσματα όταν το ΝΑΤΟ περιπολεί, αλλά οι διακινητές ξέρουν πώς να μετατοπίζουν το "κέντρο βάρους" των δραστηριοτήτων τους.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο επισημαίνει ότι η παρουσία της αποστολής σε περιορισμένες παράκτιες περιοχές δεν επαρκεί: «Εάν αποκλείσουμε τη Λέσβο, τότε είναι αναμενόμενο τα προσφυγικά σκάφη να αναζητήσουν άλλες διαδρομές» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι σκόπιμο και αυτό σχεδιάζεται, να επεκτείνουμε άμεσα τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ σε περισσότερες περιοχές».

Μέχρι στιγμής, από την έναρξή της την περασμένη εβδομάδα, η ΝΑΤΟϊκή αποστολή δρα μόνο στα ύδατα μεταξύ Λέσβου και των απέναντι τουρκικών ακτών -ακόμη και σε αυτήν όμως την περιοχή δεν έχει καταγραφή μείωση αφίξεων.

Ο ναύαρχος Γιοργκ Κλάιν υποστήριξε πως η συνεργασία με το ελληνικό Λιμενικό και την τουρκική ακτοφυλακή είναι εξαιρετική, ενώ έσπευσε να απαντήσει στα σχόλια περί μη μείωσης αφίξεων ότι η κίνηση των λέμβων εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες.

Μέσα σε όλα αυτά, η αποστολή έχει να αντιμετωπίσει και νέες μεθόδους παράνομης μεταφοράς προσφύγων, καθώς νέα τάση αποτελεί η μεταφορά τους με ταχύπλοα.