X

Άτυπο διάβημα στην Τουρκία για το προσφυγικό

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία. Δυσαρέσκεια Τσίπρα για την στάση της γείτονος. Επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ant1news

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός μετέφερε στο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για το γεγονός ότι η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται αμείωτες από την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τηρήσει η γειτονική χώρα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ αλλά και τους όρους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με την Άγεκλα Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύτηκε ότι θα κάνει παρέμβαση στην Άγκυρα ώστε να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές και να εφαρμοστεί η συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 49.085, σύμφωνα με την σημερινή σχετική ενημέρωση του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνά του 3.800, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται σε Λέσβο και Χίο. Στην Αττική βρίσκονται συνολικά 13.850 πρόσφυγες και στην κεντρική Ελλάδα 2.933.

Ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων συγκεντρώνεται στα βόρεια της χώρας, αγγίζοντας τους 28.412, οι περισσότεροι εκ των οποίων (12.000)  βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.