X

Παρουσία Γεροβασίλη τα εγκαίνια της έκθεσης “Άθως: Το Άγιο Όρος”

Τετ α τετ Γεροβασίλη με τον Γραμματέα Επικοινωνίας του Πούτιν στο Κρεμλίνο. Επί τάπητος η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα.

Ant1news

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν πριν λίγη ώρα στην Κρατική Δούμα τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και χαρακτικής: “Άθως: Το Άγιο Όρος”, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τα 1000 χρόνια παρουσίας των Ρώσων στο Άγιο Όρος καθώς και το Κοινό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας που είναι το 2016.

Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν και από την ελληνική πλευρά η Κυβερνητική Εκπρόσωπος και Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Όλγα Γεροβασίλη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο Α΄ Αντιπρόεδος της Βουλής, Τάσος Κουράκης.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ρωσία, Αχιλλέας Πατσούκας, άπαντες στους χαιρετισμούς τους, ανάμεσά τους ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας Γεκνάντι Ζιουγκάνοφ και ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, απένειμαν τα εύσημα στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, ιδιαίτερα στον π. Ιουστίνο και τον π. Νήφωνα, για την εξαιρετικής αισθητικής έκθεση που διοργάνωσαν.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία που διαχρονικά διαδραματίζει το Άγιο Όρος, καθώς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ορθόδοξοι, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές.

Λίγο αργότερα, εθιμοτυπική συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν,  Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε στο Κρεμλίνο, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν το Κοινό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας καθώς και η οργάνωση της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα και το Άγιο Όρος τον επόμενο μήνα.

 

Παράλληλα με τη συνάντηση της Όλγα Γεροβασίλη με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, συνεδριάζει και η Διεθνής Γραμματεία Προέδρων και Εισηγητών Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας. Από ελληνικής πλευράς πέραν του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Αμαντίδη και του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Κουράκη, μετέχουν σε αυτή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και Σταύρος Αραχωβίτης και από τη ΝΔ οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Αθανάσιος Μπούρας.

Την Τρίτη η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης θα απευθύνουν χαιρετισμό στο διεθνές συνέδριο: “Ελληνικός Πολιτισμός στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο”, που διοργανώνεται από το Τμήμα Βυζαντινής και Νεο-ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι δυο υπουργοί θα συναντήσουν τους Έλληνες ομογενείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από τη Μόσχα η έκθεση για το Άγιο Όρος θα ταξιδέψει στις 16 Μαΐου στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ είναι πολύ πιθανόν το προσεχές καλοκαίρι να πάει στο Βελιγράδι και τη Ρώμη.