X

Τον χαβά τους συνεχίζουν οι Τούρκοι με τις παραβιάσεις

Βίντεο ντοκουμέντο από την τουρκική πρόκληση στις Οινούσσες. Τι λέει ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού που απειλήθηκε. Τουρκικό αεροσκάφος πέταξε πάνω από τις Οινούσσες.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Τους “πειρατές” στο Αιγαίο συνεχίζουν να παριστάνουν ανενόχλητοι οι άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής. Δεν περιορίζονται στις παραβιάσεις των εθνικών χωρικών μας υδάτων αλλά παρενοχλούν και τα ελληνικά αλιευτικά.

Ένα από αυτά που έπλεε ανοιχτά των Οινουσσών, είχε την ατυχία στη 13.30 το μεσημέρι να βρεθεί απέναντι από μια τουρκική ακταιωρό η οποία έκανε κόσκινο τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Δια του ασυρμάτου λοιπόν οι Τούρκοι αξιωματικοί ζήτησαν από τους αλιείς να αποχωρήσουν από την περιοχή, την οποία προσδιόρισαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, και μάλιστα απείλησαν να τους συλλάβουν.

Με την άφιξη στην περιοχή της κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού «Κραταιός», η ακταιωρός μετά από μπαράζ παραβιάσεων, αναγκάστηκε να αλλάξει ρότα και να επιστρέψει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού «Άγιος Δημήτριος», που απειλήθηκε από την τουρκική ακτοφυλακή, περιέγραψε το περιστατικό στο politischios.gr:

Σύμφωνα με το cretalive.gr, το πρωτοφανές επεισόδιο στο Αιγαίο κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο, ο Κώστας Δημίδης, γιος του καπετάνιου της μηχανότρατας «Άγιος Δημήτριος» που επέβαινε στο αλιευτικό μαζί με ακόμη πέντε Έλληνες ψαράδες:

Η Τουρκία συνεχίζει τον χαβά των προκλήσεων με επίκεντρο τις Οινούσσες, αλλά αυτό δεν αποτελεί και είδηση. Εκείνο που ωστόσο δεν έχει προηγούμενο αν κανείς ανατρέξει στα επίσημα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είναι η εκδήλωση τέτοιας προκλητικότητας, με υπερπτήσεις σε περίοδο μεγάλης θρησκευτικής γιορτής όπως του Πάσχα, και ειδικότερα Μ. Παρασκευή.

Σήμερα, λοιπόν, ο εθνικός εναέριος χώρος έγινε ξανά «σουρωτήρι» νέες διαδοχικές παραβιάσεις και οι κάτοικοι στις Οινούσσες στόλιζαν τον επιτάφιο με το τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από τα κεφάλια τους.

Το πρώτο «χτύπημα» ήταν στις 11 το πρωί, όταν το τουρκικό CN-235 παραβίασε το FIR Αθηνών χρησιμοποιώντας από ανατολικά την πύλη μεταξύ Χίου και Σάμου. Λίγα λεπτά αργότερα πραγματοποίησε νέα παραβίαση μέσω του «διαδρόμου» μεταξύ Χίου και Λέσβου, στην οποία δεν αρκέστηκε. Προχώρησε σε τρεις υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες, σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος αρχικά στα 1500 πέφτοντας έως και στα 500 πόδια. Στη συνέχεια έκανε μια ακόμη υπερπτήση πάνω από τη νησίδα Παναγιά.