X

Πούτιν: περνάμε δύσκολους καιρούς, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε

Τα μηνύματα Πούτιν απο Προεδρικό Μέγαρο και Μαξίμου. Τι είπε για την Ορθοδοξία και τον ISIS. Τι δήλωσε για οικονομία και επενδύσεις.

Ant1news

«Όλοι μας διανύουμε δύσκολους καιρούς, τόσο στα οικονομικά θέματα όσο και στην διεθνή ασφάλεια και νομίζω ότι είναι σημαντικό να ψάξουμε τις λύσεις σε αυτά τα θέματα και να προχωρήσουμε», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην αντιφώνηση του προς τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε τις παλιές πνευματικές και φιλικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα, αναφέροντας ότι «τώρα έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε και να βρούμε τις ρίζες μας», συμπληρώνοντας ότι είναι ευγνώμων στην ελληνική Πολιτεία, την Ελλαδική Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο που υποστήριξαν την επίσκεψη του στο Άγιο Όρος, όπου βρίσκονται επί χίλια χρόνια Ρώσοι μοναχοί.

«Σημασία έχουν οι κοινές μας αξίες», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέροντας ότι πρέπει να συζητηθούν και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, λέγοντας ότι «υπάρχουν γνωστά προβλήματα αλλά και κάτι που εντυπωσιάζει, το γεγονός ότι τον Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων του ριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523% και πρέπει να προχωρήσει η συνεργασία μας, όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς».

 

Στην προσφώνηση του ο κ. Παυλόπουλος είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν «με εξαιρετική χαρά σας υποδέχομαι ως πρόεδρο και ηγέτη της μεγάλης και φίλης χώρας, της Ρωσίας Η επίσκεψη σας στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μια πολλαπλώς χρήσιμη συγκυρία, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, αφού επεσήμανε τις κοινές αρχές της Ορθοδοξίας που ενώνουν τους δύο λαούς, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι με την συνδρομή δυνάμεων όπως η Ρωσία,οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «πρέπει να δοθεί οριστικώς τέρμα στον Πόλεμο στην Μ. Ανατολή και κυρίως στην Συρία, διότι μόνο αν τελειώσει ο πόλεμος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το Προσφυγικό ζήτημα με όρους ανθρωπισμού και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του ISIS.

Στην συνέχεια ο Ρώσος Πρόεδρος, που συνοδεύεται απο κλιμάκιο υπουργών κι επιχειρηματιών μετέβη πεζή στο Μέγαρο Μαξίμου, για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Τσίπρας: υπάρχουν συνθήκες για στενότερη συνεργασία

«Η επίσκεψη σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων μας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα η ενίσχυση των δεσμών της χώρας με την Ρωσία, τόσο λόγω των ισχυρών πνευματικών δεσμών των δύο λαών όσο και λόγω των δυνατοτήτων για οικονομική συνεργασία, αλλά και για σύμπραξη για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».

 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην βελτιούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της σταθερότητας της χώρας, αναφέροντας ότι δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών.

Πούτιν: δύσκολοι καιροί, αλλά υπάρχουν και καλές προοπτικές

Στην αντιφώνηση του, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι «τόσο στην Μόσχα όσο και στην Αγία Πετρούπολη, έχουμε συζητήσει αναλυτικά τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών».

 

«Τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες δύσκολες, όμως υπάρχουν και καλές προοπτικές», ήταν το μήνυμα Πούτιν και προς τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας ενδεικτικά τομείς, όπως η ενέργεια, η υψηλή τεχνολογία και οι υποδομές, όπως και οι αμοιβαίες επενδύσεις, οι οποίες θα τεθούν επί τάπητος στο πλαίσιο των επαφών των δύο αντιπροσωπειών.

Κοινή συνέντευξη τύπου Τσίπρα - Πούτιν

Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν και αναφέρθηκε στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν απόψε για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, είπε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χρονική περίοδο που ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα μια περίοδο για την οποία τόνισε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε συνομιλία, όπως είπε, για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Συζήτηση έγινε και για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας.

Πολύ ουσιαστικές συνομιλίες χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια. 

Ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα. 

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

Οι συμφωνίες

Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών, μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.

Μεταξύ άλλων υπεγράφησαν Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία).

Επιπλέον, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα, τον τομέα των υποδομών, τον τομέα της μετεωρολογίας, τον τομέα του τουρισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Επίσης, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών φορέων: Enterprise Greece - Invest in Russia, ΕΛΠΕ - Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Στο Βυζαντινό Μουσείο Τσίπρας – Πούτιν

Μπροστά από την εικόνα «Ανάληψη» του Ρώσου δημιουργού Αγ. Ανδρέου Ρουμπλιόφ, μαθητή του Θεοφάνη στην Κωνσταντινούπολη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασαν την έκθεση στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους των Ελληνορωσικών σχέσεων.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κοινή μας πρωτοβουλία αποβλέπει να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς και να διευρύνει τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας.

Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη των κοινών ριζών πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαίο που με την παρουσία σας εγκαινιάζεται ένα τόσο σοβαρό έκθεμα σε μουσείο της Ελλάδας. Αναφερόμενος στον καλλιτέχνη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Αγ. Αντρέι Ρουμπλιόφ έδωσε στην εικόνα τα ρωσικά χαρακτηριστική και την ρωσική πνευματικότητα. Δίκαια λοιπόν είπε ο Αλέξης Τσίπρας η ρωσική τέχνη θεωρείται πηγή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε ένα ρωσικό εθνικό θησαυρό που σχεδόν ποτέ δεν βγαίνει από την χώρα. Μαζί με την κόρη της Ακρόπολης που βρίσκεται στην Ρωσία, αποδεικνύουμε την σημασία που δίνουμε στην συνεργασία των λαών μας. Παράλληλα, μέσω των αρμόδιων φορέων, αποκτάται και η τεχνογνωσία στον τομέα συντήρησης εικόνων.

Αυτό, αποτελεί ένα δείγμα της παραδοσιακής δυναμικής που προσπαθούμε να αναδείξουμε με το κοινό έτος 2016. Έχουμε την ευκαιρία με τα εγκαίνια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, να επιδείξουμε την ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών και να εκφράσουμε την δέσμευση και βεβαιότητα ότι οι δεσμοί αυτοί θα ενισχυθούν και στο άμεσο μέλλον. Στους πνευματικούς δεσμούς της Ρωσίας με το Βυζάντιο, “στην θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του οποίου συνεχίζει και η Ελλάδα σήμερα” αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις του κατά την ξενάγησή του στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

 Με αφορμή έργο του περίφημου Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ, το οποίο εκτίθεται στο μουσείο, ο κ. Πούτιν σημείωσε πως ο Ρουμπλιώφ άντλησε την έμπνευσή του από την θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του Βυζαντίου, λαμβάνοντας απ' αυτό τεχνογνωσία και δημιουργικά μέσα, στα οποία ο ίδιος πρόσθεσε το λεγόμενο “ρωσικό ύφος”. “Για μεγάλο χρονικό διάστημα το όνομά του το ήξεραν μονάχα οι ειδικοί - και μόνον στον 20ο αιώνα τα δημιουργήματά του έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος και τόνισε πως η έκθεση του έργου του Αντρέι Ρουμπλιώφ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών του “2016 - Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας”.

 

Ο Ρώσος Πρόεδρος βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη απο τις πέντε το απόγευμα.  

Ο Βλαντιμιρ Πούτιν έφθασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας, σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα του. Από την ώρα που το αεροσκάφος που τον μετέφερε εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, συνοδευόταν από τρία F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

 

Τον Ρώσο Πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, έχοντας πλάι του τον Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.Μετά την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο με το οποίο μετέβη στο κέντρο της Αθήνας.

 

Το Σάββατο ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση όπου στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς.

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναχωρήσει για το Λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Θα ακολουθήσει προσκυνηματική μετάβαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση. 

 

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας λόγω της επίσκεψης Πούτιν

Επί ποδός βρίσκονται περίπου 2.500 αστυνομικοί ενόψει της σημερινής επίσκεψης στην Αθήνα του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλη τη διαδρομή του Ρώσου προέδρου και της συνοδείας του, από το αεροδρόμιο μέχρι την Ηρώδου Αττικού.

Παράλληλα, η Τροχαία προχωρά, μέχρι και το πρωί του Σαββάτου, σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν αποκλεισμούς δρόμων και τη σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος των διαδρομών που ακολουθεί η πομπή του Ρώσου Προέδρου.

 

Κλειστός θα παραμείνει σήμερα, από τις 18:45 έως τις 20:30, ο σταθμός του μετρό «Ευαγγελισμός».

Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται από τον σταθμό χωρίς, όμως, να πραγματοποιούν στάσεις. Ο σταθμός θα ανοίξει με νεότερη εντολή της ΕΛΑΣ.

 

Προπομπός του Πούτιν ο Κύριλλος

Στις 2.30 το μεσημέρι έφτασε στο Άγιον Όρος ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος. Στην πρωτεύουσα, τις Καρυές, τον υποδέχτηκαν ο πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Παύλος, τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας και ο πολιτικός διοικητής, Αρίστος Κασμίρογλου.

O Πατριάρχης έγινε δεκτός με κωδωνοκρουσίες και με όσα προβλέπονται από τα πρωτόκολλα του Αγίου Όρους για τους υψηλούς προσκεκλημένους, ενώ από την πλατεία των Καρυών μετέβη στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου όπου θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία.

 

 

Ο Πατριάρχης  της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, έφτασε στο αεροδρόμιο Μακεδονία προκειμένου να πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, οι οποίοι είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του, πριν αναχωρήσει οδικώς για την Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος.

Στην υποδοχή παρέστησαν επίσης εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδας ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος και ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπώφ.

 

 

Ο Πατριάρχης Μόσχας θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή και θα προσκυνήσει στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Κύριλλου από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», οι δύο υφυπουργοί έκαναν δηλώσεις. «Με ιδιαίτερη χαρά η ελληνική πολιτεία υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Μοσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο» είπε ο κ. Αμανατίδης και σημείωσε ότι η επίσκεψή του συμπίπτει με τις δράσεις στα πλαίσια των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδας - Ρωσίας, «οι οποίες δυναμώνουν περισσότερο τους παραδοσιακά καλούς δεσμούς που έχουμε με τη Ρωσία».

Πρόσθεσε: «Οι δύο λαοί μας έχουν την ορθόδοξη πίστη, μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί και ως εκ τούτου καλωσορίσαμε με ιδιαίτερη χαρά τον Πατριάρχη στην Ελλάδα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη η οποία έχει ιδιαίτερη ιστορία». Ο υφυπουργός είπε ακόμη ότι ο Πατριάρχης ανταπέδωσε τον χαιρετισμό με την ίδια εκτίμηση για τις καλές σχέσεις και την προοπτική ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός του απηύθυνε ότι όλοι αναμένουν με ελπίδα το μήνυμα που θα εκπέμψει η πανορθοδόξος Αγία και Μεγάλη Συνόδος στην Κρήτη και οι προκαθημένοι των ορθοδόξων εκκλησιών, σε έναν κόσμο που μαστίζεται από μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, επισημαίνοντας τον ρόλο τού Πατριάρχη, ως παράγοντα σταθερότητας της Ορθοδοξίας.

 Η υφυπουργός Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον κ. Κύριλλο το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας και της «καπήλευσής του» από τα Σκόπια και πρόσθεσε ότι πατριάρχης «φάνηκε να το γνωρίζει».

Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι τη «δύναμη του ομόδοξου» και τις κοινές, ιδιαίτερα, θρησκευτικές παραδόσεις μεταξύ των δύο λαών και πρόσθεσε ότι ως, χώρα, έχουμε ανάγκη από όλους τους φίλους και δε μπορούμε να αποκλείουμε κανέναν, «ιδιαίτερα από ένα τόσο φιλικό ομόδοξο έθνος, το οποίο δείχνει φίλια αισθήματα και θέλει να βοηθήσει τη χώρα».