X

Διαμαρτυρία Τσάμηδων στην επίσκεψη Κοτζιά στην Αλβανία (βίντεο)

Το ήδη δυναμιτισμένο κλίμα , πυροδότησε η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Αλβανία. Ανθελληνικά συνθήματα κατά του Νίκου Κοτζιά.

Ant1news

Κατειλημμένη από Τσάμηδες ήταν η είσοδος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα:

 «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο».

Ο Νίκος Κοτζιάς τελικά συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμιρ Μπουσάτι και οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την αστυνομία και διαμαρτυρήθηκαν σε μικρή απόσταση από το υπουργείο.

Το κόμμα των Τσάμηδων συμμετέχει στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, με υφυπουργούς.

Επικεφαλής, μάλιστα, της διαδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος της Βουλής της Αλβανίας, Στετιμ Ιντρίζι.

 

 

Το κλίμα της επίσκεψης είχε δυναμιτίσει ο Αλβανός Πρωθυπουργός, στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων, προ λίγων ημερών, όταν έθεσε ευθέως θέμα τσάμικου, λέγοντας μάλιστα ότι, αυτό θα τεθεί στις συζητήσεις με την ελληνική διπλωματική αποστολή.

 

 

Η Αθήνα είχε αντιδράσει με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στην οποία ζητούσε από την αλβανική ηγεσία  «πολιτικό πολιτισμό», «σοβαρότητα», «πιστή εφαρμογή των αρχών της ΕΕ και σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας» καθώς επίσης και «των δικαστικών αποφάσεων ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου», καλώντας τα Τίρανα να μην ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα και να μην διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα.

 

Σε ανακοίνωση του, Το Ποτάμι, αναφέρει μεταξύ άλλων: μέσα σε ένα μεγαλοϊδεατικό παραλήρημα, ακούμε από επίσημα αλβανικά χείλη ανιστόρητα επιχειρήματα για αναγνώριση των περιουσιακών δικαιωμάτων των στυγνών θυτών του πληθυσμού της Ηπείρου. Των εγκληματιών που κατέφυγαν στην Αλβανία για να αποφύγουν τη δίκαιη κρίση που τους περίμενε μετά την ήττα του άξονα τον οποίο είχαν υπηρετήσει. Όσοι ρίχνουν νερό στο μύλο του ψεύδους και του μίσους ανάμεσα στους δύο λαούς, ιδίως όταν γίνονται υπεύθυνες και σοβαρές προσπάθειες για προσέγγιση, κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι θα αγιοποιηθούν οι εγκληματίες πολέμου και ότι θα επιτευχθούν οι άνομες εδαφικές προσδοκίες τους.

Συνεργάτες του Υπουργού Εξωτερικών ...κρατούν το γεγονός ότι ο Αλβανός Υπουργός κατέβηκε στο πεζοδρόμιο για να σταματήσει την διαμαρτυρία των τσαμηδων το πρωί στα Τίρανα, σημειώνοντας ότι «την απάντηση ότι δεν υπάρχει θέμα τσάμηδων την έδωσε ο Υπουργός μπροστά στην αλβανική ηγεσία».