X

Στη σκιά εθνικιστικών προκλήσεων η συνάντηση Κοτζιά-Μπουσάτι

Πρέπει να προσέχουμε όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών στον Αλβανό ομόλογό του. Ανθελληνικό παραλήρημα από πλήθος διαδηλωτών.

Ant1news

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντικμίρ Μπουσάτι, στα Τίρανα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα να αποδώσει τους πρώτους καρπούς.

Στόχος όλων των ενεργειών μας, όπως είπε ο κύριος Μπουσάτι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κύριο Κοτζιά, θα είναι πως θα βρούμε λύσεις. Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ, πρόσθεσε, ευχαριστώντας τον κύριο Κοτζιά και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο, επισήμανε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.

Ο κύριος Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες, είπε ο κύριος Κοτζιάς, πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βγάζοντας τα βαρίδια του παρεθλόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση. Ο κύριος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες - που όπως είπε- έχει ο κύριος Μπουσάτι και επισήμανε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου. Οι διεθνείς συμφωνίες επισήμανε ο κύριος Κοτζιάς, στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και παράγουν διεθνείς δεσμεύσεις.

 

Κοτζιάς: Θα πρέπει να προσέχουμε όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες

«Θα πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες», καθώς «δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, επισημαίνοντας ότι «ορισμένοι θέλουν να ταυτίσουν τους συνεργάτες με τον γερμανικό ναζισμό με κάποια ομάδα Αλβανών πολιτών που ζούσαν πάντα στην Αλβανία και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα και μετά να ταυτίσουν και αυτούς με όλη την Αλβανία».

«Με αυτή την έννοια», είπε ο κ. Κοτζιάς, «λέμε ότι για εμάς δεν υπάρχει το πρόβλημα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η γείτονη μας πλευρά. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση και όλα είναι γνωστά από την σκοπιά της ιστορίας».

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από Αλβανό δημοσιογράφο, είχε αποσαφηνίσει ότι υπάρχουν δύο ομάδες Τσάμηδων, «οι Αλβανοί που ζουν στην Αλβανία και οι παλιοί Τσάμηδες, αυτοί οι εξισλαμισμένοι χριστιανοί του 1611, οι οποίοι είναι σήμερα Έλληνες πολίτες», εξηγώντας ότι «υπήρξαν» και ορισμένοι Τσάμηδες που συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή, που είχαν φτιάξει τα επιτροπάτα ελέγχου και λεηλασίας της περιουσίας του υπόλοιπου πληθυσμού σε περιοχές της Ηπείρου, οι οποίοι καταδικαστήκαν από τα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νόμο και τον διεθνή νόμο, οι οποίοι σε αντίθεση με άλλους δοσίλογους στην Ευρώπη εγκατέλειψαν τη χώρα και δεν εκτελέστηκαν».

 

«Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι στρατηγικές σχέσεις και είναι σχέσεις με μεγάλη δυναμική, κάτι το οποίο εμείς πρέπει να το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι κατά την κοινή συνέντευξη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στα Τίρανα.

«Η Αλβανία αποδέχεται και σέβεται την Ελλάδα ως αξιοπρεπή γείτονα. Είναι ευγνώμων για την υποστήριξη της» τόνισε, επισημαίνοντας ότι το “τσαμικό” «αφορά στον σεβασμό των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων αυτού του τσάμικου πληθυσμού και των απογόνων τους, που στην πραγματικότητα ήταν Αλβανοί της Τσαμουριάς με ελληνικά διαβατήρια ή ιθαγένεια».

Ο κ. Μπουσάτι εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μια ρεαλιστική αντιμετώπιση θα μετρίαζε τους εθνικιστικούς τόνους και θα αποκαθιστούσε την δικαιοσύνη» τονίζοντας ότι «η Αλβανία δεν έχει κανένα είδος εδαφικής αξίωσης προς την Ελλάδα, είναι μια χώρα που έχει υπογράψει την Τελική Πράξη του Ελσίνκι».

Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική μειονότητα ο κ. Μπουσάτι είπε ότι «είναι μια μειονότητα σεβαστή πολύ εδώ στην Αλβανία και επίσης είναι μια μειονότητα η οποία δεν είναι μόνον μια γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα, αλλά συνιστά και μια μεγάλη συμβολή στους δημοκρατικούς θεσμούς και εξελίξεις στη χώρα» σημειώνοντας ότι η αλβανική πλευρά είναι «ανοιχτή για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο τον σεβασμό στον τομέα των μειονοτήτων και να δει και προηγμένα πρότυπα, τόσο εδώ στην περιοχή όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ΑΟΖ είπε ότι «έχει θιγεί η εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας», τονίζοντας ότι η αλβανική κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά με την ελληνική πλευρά για μια λύση βασισμένη στο ευρωπαϊκό πνεύμα και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

 

Σε κλοιό διαδηλωτών το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών

Κατειλημμένη από Τσάμηδες ήταν νωρίτερα η είσοδος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Κοτζιάς.

Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Indepentent Balκan News Agency ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών αρκετή ώρα πριν από την άφιξη του κ. Κοτζιά είχε βγει έξω από το υπουργείο προκειμένου να ζητήσει από τους διαδηλωτές, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τσαμικού Κόμματος (PDIU) και αντιπρόεδρο της Βουλής, Σπετίν Ιντρίζι, να αποχωρήσουν χωρίς όμως να εισακουστεί.

 

Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την αστυνομία και διαμαρτυρήθηκαν σε μικρή απόσταση από το Υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι και το βράδυ με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Ωστόσο στο πρόγραμμα του υπουργού προστέθηκε για αύριο το πρωί και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.