X

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση “ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 16” (φωτο+βίντεο)

Με πυραυλάκατο, C 130 και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων συμμετείχαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Δείτε τα μαγικά πλάνα.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Εντυπωσιακές εικόνες από τη συμμετοχή της στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 16»,  η οποία διεξήχθη στον χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου εντός του FIR Λευκωσίας , έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Στο βίντεο καταγράφεται το άλμα στατικού ιμάντα που πραγματοποιούν τα μέλη της 31ης Μοίρας Επιχειρησιακής Έρευνας & Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας.  

Ο σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση και η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας στις διαδικασίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας κατά την διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων και έρευνας-διάσωσης.

Στο πλαίσιο της άσκησης, δοκιμάστηκαν  τα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων σε γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε  δυσμενείς εξελίξεις σε γειτονική χώρα, που απειλούν την ασφάλεια ξένων πολιτών από ευρωπαϊκές και άλλες δυτικές χώρες.

 

Η "Αργοναύτης 2016" είναι η μεγαλύτερη διεθνή άσκηση μέχρι σήμερα και διεξήχθη από τις 30 έως και τις 31 Μαΐου, με την συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς, του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, της Πολιτικής Άμυνας και της  Αστυνομίας Κύπρου, σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, καθώς επίσης με αεροναυτικές δυνάμεις και προσωπικό από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Ουγγαρία. 

 

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, συμμετείχαν με μια πυραυλάκατο, ένα αεροσκάφος C-130, και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.