X

Σε υψηλούς τόνους η κόντρα με την Άγκυρα για την Αγία Σοφία

Η Τουρκία επιχείρησε να συνδέσει την συζήτηση για την Αγία Σοφία με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Σε έντονο ύφος η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ant1news

Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους προκάλεσε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας η ανάγνωση του κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη κατά τις ημέρες του ραμαζανιού, η οποία γίνεται κάθεται βράδυ και μεταδίδεται από το τουρκικό δίκτυο TRT.

Η τουρκική πλευρά επιχείρησε να συνδέσει την συζήτηση για την Αγία Σοφία με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, κάτι που απορρίφθηκε σε έντονο ύφος από το ελληνικό YΠΕΞ.

Συγκεκριμένα, κύκλοι του ΥΠΕΞ τόνιζαν ότι: «εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα». Οι ίδιες πηγές απέρριπταν ως «αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα» καθώς, όπως ανέφεραν, «είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».

Είχε προηγηθεί χθες το πρωί μια δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, ο οποίος είχε κατηγορήσει τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ως «απαράδεκτες», ενώ παράλληλα ήγειρε ζήτημα καταπίεσης των θρησκευτικών ελευθεριών της «τουρκικής», όπως την αποκάλεσε, μειονότητας της Θράκης. Ο κ. Μπιλγκίτς στηλίτευσε μάλιστα τη μη κατασκευή τεμένους στην Αθήνα λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα «μπερδεύει την εναντίωση προς το ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

Το ζήτημα της ανάγνωσης του κορανιού στην Αγία Σοφία, έφερε στη Βουλή με ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό η κ. Μπακογιάννη, η οποία ζητεί να πληροφορηθεί την κυβερνητική θέση αλλά και αν υπάρχει σχεδιασμός για διασφάλιση του σημερινού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

Επίσης, καταδικαστικές ανακοινώσεις για την τουρκική πρακτική εξέδωσαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.