X

Τσίπρας: Κρίσιμος ο ρόλος του ΟΗΕ για την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρωγός στους πρόσφυγες ο ελληνικός λαός, τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ant1news

Τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και αναφέρθηκε στη μείωση των ροών, μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. "Χάρη στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις ροές και να μηδενίσουμε τις εξαιρετικά δυσάρεστες ειδήσεις από θανάτους ανθρώπων και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και ελπίζω ότι και με τις δικές σας προσπάθειες θα καταφέρουμε να τηρήσουμε αυτή τη συμφωνία, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο στην κρίση της Συρίας που έχει δημιουργήσει αυτές τις τεράστιες προσφυγικές ροές, όσο όμως και στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής, την κρίση στη Λιβύη, αλλά και τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που είναι σε μια πολύ σημαντική περίοδο, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου, σημειώνοντας ότι είναι καιρός να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε το Κυπριακό, αναζητώντας δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας και του λαού της, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες στάθηκαν αρωγοί σε πολλούς ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Δεν παρέλειψε πάντως να κάνει αναφορά και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα μας να βγει από την κρίση.

"Τιμή μου, που βρίσκομαι σε αυτή τη χώρα. Είμαι εδώ για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την προσπάθεια του ελληνικού λαού για τη γενναιοδωρία του και για το ότι κατάφερε να σταθεί αρωγός σε πολλούς ανθρώπους. Ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση για τον ελληνικό λαό. Είμαι εδώ για να συζητήσουμε πιο στενά για το πώς μπορούμε να εργαστούμε ώστε έτσι να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα» είπε μεταξύ άλλων ο Μπαν Κι Μουν. 

Χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το δείπνο προς τιμήν του στο Μουσείο της Ακρόπολης, στάθηκε αφορμή, για να βρεθούν για πρώτη φορά μαζί οι κυρίες Σίσσυ Παυλοπούλου – Πελτσεμή, Περιστέρα Μπαζιάνα και Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.