X

“Φορτώνουν” στους “8” της Αλεξανδρούπολης σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν

Τουρκικά ΜΜΕ εμπλέκουν τους 8 στρατιωτικούς σε συνωμοσία δολοφονίας του Ερντογάν. Προειδοποίηση του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα.

Ant1news

Αίσθηση έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας “STAR”, που ισχυρίζεται ότι οι οκτώ στρατιωτικοί οι οποίοι κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζητούν άσυλο στην Ελλάδα σχεδίαζαν τη δολοφονία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο έχει αναπαραχθεί και σε άλλα τουρκικά ΜΜΕ, οι οκτώ στρατιωτικοί αποφάσισαν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα επειδή δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας το σχέδιο εξόντωσης του Τούρκου Προέδρου, κατά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Σαββάτου.

Τη Δευτέρα, οι οκτώ Τούρκοι οδηγήθηκαν στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, και έλαβαν προθεσμία έως την Πέμπτη για να απολογηθούν.

 

 

Η Άγκυρα έχει ζητήσει την έκδοσή τους, υποστηρίζοντας ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Οι ίδιοι αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξή τους.

 

Προειδοποίηση του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα

Ενδεχόμενη μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη γειτονική χώρα, προειδοποίησε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί πολύ γρήγορα.

 

Παράλληλα, ο Κερίμ Ουράς υποστήριξε πως η Ελλάδα δε θα έπρεπε να επιτρέψει στο τουρκικό ελικόπτερο να προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, διαβεβαίωσε πως η δίκη των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία θα είναι δίκαιη και διαφανής.

 

Διευκρινιστική δήλωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα

Η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα ανέβασε στην ιστοσελίδα της μία διευκρινιστική δήλωση σχετικά με την τοποθέτηση του Πρέσβη Κερίμ Ουράς αναφορικά με το αίτημα έκδοσης των “8” της Αλεξανδρούπολης, σημειώνοντας πως υπήρξε παρερμηνεία της.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι ο κ. Ουράς δήλωσε πως «η Τουρκία προσδοκά την άμεση έκδοση των στρατιωτικών. Αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Αντιθέτως, μία αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά αισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό θα ήταν κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμεί, καθώς πρωταρχικό του καθήκον ως Πρέσβης είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων και η διατήρηση της σταθερότητας.»

Επισημαίνεται δε ότι ο Τούρκος Πρέσβης ευχαρίστησε την Ελληνική Κυβέρνηση για την υποστήριξη και τη συνεργασία της στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος.

 

Αποστάσεις κρατάει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να τοποθετηθεί για το αίτημα ασύλου που κατατέθηκε προς την Ελλάδα από οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην γειτονική  χώρα.

Σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, να σχολιάσουν την περίπλοκη υπόθεση και με την επισήμανση ότι η Αθήνα έχει περιέλθει σε μια  δύσκολη διπλωματικά θέση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε γραπτή του απάντηση: “Σας παραπέμπουμε στην ελληνική και τουρκική κυβέρνηση για να τοποθετηθούν γι' αυτό το θέμα».

H  προσεκτική στάση της αμερικανικής διπλωματίας για το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα εκπορεύεται από το γεγονός ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον–Άγκυρας είναι ιδιαίτερα τεταμένες εξαιτίας των υπαινιγμών και των δημόσιων δηλώσεων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ είχαν ανάμειξη στο πραξικόπημα και το γεγονότος ότι η Άγκυρα σκοπεύει να ζητήσει την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.