X

Μιλιέτ: Διπλωματικό αδιέξοδο στην Ελλάδα

«Το θέμα με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς μετατράπηκε σε δοκιμασία εξωτερικής πολιτικής» είναι ο τίτλος άρθρου της τουρκικής εφημερίδας που αναφέρεται εκτενώς στο θέμα των 8 που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο.

Ant1news

H τουρκική εφημερίδα ‘Μιλλιέτ’ σε είδηση με τίτλο «Το θέμα με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς μετατράπηκε σε δοκιμασία εξωτερικής πολιτικής» και υπότιτλο «Διπλωματικό αδιέξοδο στην Ελλάδα» αναφέρεται στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος διέφυγαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ για την Τουρκία, στην οποία συζητείται το ενδεχόμενο επιστροφής της θανατικής ποινής, το ζήτημα έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών είναι κρίσιμης σημασίας, η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται το δικαίωμά τους να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί μια πολιτική ευαισθησίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε αυτό του πολιτικού ασύλου, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα δίλημμα ανάμεσα στην πολιτική του κόμματος και στα δεδομένα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει η εφημερίδα και κάνει αναφορά στις δηλώσεις του αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, ότι «πρόκειται για μια περίπτωση που καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή του εθνικού και του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, το επιχείρημα των Τούρκων για την έκδοση των οκτώ φαίνεται πιο ισχυρό».

Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιου είδους απόψεις, το ενδεχόμενο επιστροφής της θανατικής ποινής, συνιστά ένα σημαντικό εμπόδιο για την παράδοση των οκτώ στρατιωτικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, σημειώνεται η εκτίμηση για το θέμα του Προέδρου του Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής,  Θάνου Ντόκου: «Το κομβικό θέμα είναι η θανατική ποινή. Αυτό συνιστά κόκκινη γραμμή, όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά για όλη την Ε.Ε. Η κυβέρνηση είναι διαιρεμένη ανάμεσα στις ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασύλου και από την άλλη στις διαστάσεις που έχουν αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική της χώρας».  

Όσον αφορά τον Έλληνα ΥΠΕΞ,  Νίκο Κοτζιά, δήλωσε: «Στην εσωτερική σύγκρουση της Τουρκίας, οι κερδισμένοι πρέπει να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους, να αυτοσυγκρατηθούν και να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή». Με αυτό τον τρόπο ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπονόησε τη σημασία του θέματος της θανατικής ποινής στην απόφαση έκδοσης των οκτώ αξιωματικών, εκτιμά το δημοσίευμα. 

Αφού υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία, η θανατική ποινή άρθηκε με προϋποθέσεις στις 3 Αυγούστου του 2002, και πλήρως το 2004, το δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις του πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, ο οποίος είπε ότι παρακολουθεί στενά το θέμα, και διευκρίνισε ότι η μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σχολιάστηκε επίσης, ότι στην περίπτωση που δεν εκδοθούν οι οκτώ, θα προκύψουν προβλήματα στη συμφωνία επανεισδοχής που υπέγραψε η Τουρκία με την Ε.Ε., καταλήγει το δημοσίευμα.

H εφημερίδα ‘Χαμπέρτουρκ’ σε είδηση με τίτλο «Στην αναζήτηση οι ειδικές μονάδες» αναφέρεται στις προσπάθειες εντοπισμού των στρατιωτών που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι μετά την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος ενδέχεται να έχουν καταφύγει σε δασική περιοχή ή να έχουν διαφύγει στο ελληνικό νησί της Σύμης.