X

Γερμανός ΥΠΕΞ για δηλώσεις Ερντογάν: Γνωστές οι διαφωνίες των δύο χωρών

To γερμανικό ΥΠΕΞ απέφυγε να πάρει θέση στις δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης. Εκνευρισμός από τη ΝΔ.

Ant1news

Απέφυγε να πάρει θέση σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος «δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε» και συμπλήρωσε πως «για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι' αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών».

Την ίδια στιγμή σε δηλώσεις του σημείωσε πως η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών «πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Ακόμη σε επισήμανση ότι ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε νησιά και όχι σε σύνορα, ο Μάρτιν Σέφερ ανέφερε πως «δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό».

Ερωτηθείς, δε, εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, απάντησε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα».

“Η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει”

 Να διευκρινίσει την παραπάνω δήλωση θέλησε λίγη ώρα το γερμανικό ΥΠΕΞ. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επεσήμανε πως « από την σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».

Αντιδράσεις προκλήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία έπειτα από το σχόλιο αυτό του γερμανικού ΥΠΕΞ.

«Οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει ακόμα και απειροελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησής της είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε αυτήν την περιοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και συμπληρώνει πως «αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το διασφαλίζουν όλοι: Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Ιδιαίτερα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη της Λωζάνης».