X

Τσίπρας: Επικίνδυνη η δήλωση Ερντογάν

Οι αντιδράσεις της Αθήνας στην προκλητική δήλωση του Τούρκου Προέδρου. Ανησυχία για την αρχική τοποθέτηση του Βερολίνου.

Ant1news

«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή», απάντησε ο Πρωθυπουργός στον Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «επικίνδυνη» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο. 

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο». Και κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας ως «πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή, και ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες και αν στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) συζητήθηκαν και άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων η επιλογή του νέου Αρχηγού της Πυροσβεστικής και τα μέτρα διαβεβαίωσης του ΝΑΤΟ για τη διετία 2015 -2016, είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι, το ΚΥΣΕΑ συνήλθε  με στόχο την καταγραφή και επίσημη τοποθέτηση της Ελλάδας σε ένα ζήτημα το οποίο δεν χωρά καμία απολύτως παρερμηνεία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος, καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ήταν εκείνοι που ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το γεγονός ότι, ο Ερντογάν αναφέρθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο στη Συνθήκη της Λωζάνης, αμφισβητώντας της, κάνει επιτακτική την ανάγκη να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση του status quo στην περιοχή, από ελληνικής πλευράς, ακόμα κι αν γίνεται αντιληπτό από το Μαξίμου ότι, οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου έχουν και ενδοτουρκικές στοχεύσεις. Άλλωστε και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφερθεί σε αναθεώρηση των προβλέψεων της Συνθήκης, για τη διαβίωση των μειονοτήτων στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ανησυχία για τις αντιδράσεις του Βερολίνου

Εντύπωση προκάλεσε η αρχική τοποθέτηση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ:

«Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι' αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Λίγη ώρα αργότερα, με νέα δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπλήρωσε πως «από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάννης εξακολουθεί να ισχύει».