X

Σκληρή απάντηση Παυλόπουλου στον Ερντογάν

Έντονες αντιδράσεις από κυβέρνηση και κόμματα στην πρόκληση Ερντογάν. Ο τουρκικός Τύπος γράφει για τα… 17 νησιά που έχει «καταλάβει» η Ελλάδα!

Ant1news

Ανησυχίες για πιθανή ένταση στο Αιγαίο δημιουργεί η άνευ προηγουμένου πρόκληση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβήτησε ευθέως το status quo στο Αιγαίο.

Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν η Τουρκία εξέδωσε δύο νόταμ, σε απάντηση αντίστοιχων ελληνικών, με τις οποίες αναγγέλλονται ασκήσεις από την Πολεμική Αεροπορία σε περιοχές του Αιγαίου, που εμπίπτουν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο πρόεδρο, παρότι απευθυνόταν σε εσωτερικό ακροατήριο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Η ελληνική κυβέρνηση κινείται στη γραμμή της απαρέγκλιτης τήρησης της Συνθήκης της Λωζάνης από όλους, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, ενώ σκληρή απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν. Ο Προκόπης Παυλόπουλος διαμήνυσε ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι υποχρεωτική και η μη τήρησή της επισείει κυρώσεις.

«Η Τουρκία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί conditio sine qua non για το αν και κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικώς οργανωμένων μελών της Διεθνούς Κοινότητας. Και η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, άρα η τήρησή της είναι υποχρεωτική και, επομένως, οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος από την Καλαμάτα.

 

Τσίπρας: Επικίνδυνη η δήλωση Ερντογάν

Μέσω twitter το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι οι συνθήκες του διεθνούς δικαίου δεν επιδέχονται καμιάς αμφισβήτησης, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο».

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας ως «πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή, και ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Απαντώντας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν τον ανησυχούν, όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα έλεγα πως όταν υπάρχει μια σταθερή και αποφασιστική αντιμετώπιση, με ανησυχούν λιγότερο απ΄ ότι στο παρελθόν». Και αυτό διότι, όπως πρόσθεσε, «η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε μια πάρα πολύ δυσμενή κατάσταση».

Όπως ανέφερε στην συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής, «η Τουρκία είναι σε σταυροδρόμια και αυτό ενδεχομένως καθιστά κάποιους κύκλους επικίνδυνους, πλην όμως τα μεγάλα προβλήματα που έχει και στα νοτιοανατολικά της σύνορα και στις σχέσεις της με την Δύση και κυρίως στο εσωτερικό της, πιστεύω ότι θα την οδηγήσουν σε σώφρονες σκέψεις». Σε αυτό το σημείο ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι «είμαι λιγότερο ανήσυχος από άλλες εποχές, αλλά πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σταθεροί και αποφασιστικοί σε αυτά που λέμε και κάνουμε».

 

Κιλιτσντάρογλου: Δεν μπορεί ο Ερντογάν να ξεστομίζει τέτοια λόγια

Εντύπωση προκάλεσε η αρχική τοποθέτηση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ: «Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι' αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Λίγη ώρα αργότερα, με νέα δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπλήρωσε πως «από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάννης εξακολουθεί να ισχύει».

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε νέες του δηλώσεις στο CNN Türk τόνισε ότι δεν μπορεί να χωνέψει ότι αμφισβητήθηκε τόσο απρεπώς και για πρώτη φορά στην ιστορία η Συνθήκη της Λωζάνης. «Είναι η αιτία ύπαρξης της Τουρκίας. Εγώ δεν λέω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαβάσει τα σχολικά βιβλία ιστορίας, τα οποία δίνουν επιφανειακές μόνο πληροφορίες, αλλά, αν θέλει να μάθει για τη Λωζάνη, ας διαβάσει μόνο το ‘Νουτούκ’ του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και δεν χρειάζεται να το διαβάσει όλο το βιβλίο. Τις 30 πρώτες σελίδες, αν διαβάσει, αρκούν. Κανένας δεν μπορεί να προδίδει την ιστορία. Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εκστομίζει τέτοια λόγια», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

 

Τουρκικός Τύπος: Αυτά είναι τα 17 νησιά που έχει ‘καταλάβει’ η Ελλάδα

Το θέμα συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα της Τουρκίας και σήμερα και σε αρκετές εφημερίδες είναι πρωτοσέλιδο, αλλά κυρίως στις αντιπολιτευόμενες και αριστερές-κεμαλικές εφημερίδες.

Ο τουρκικός τύπος «ανακαλύπτει» σήμερα τα… 17 νησιά που έχει «καταλάβει» η Ελλάδα. Η τουρκική εφημερίδα Soncu παραθέτει μάλιστα συνέντευξη Τούρκου αξιωματικού του στρατού, ο οποίος εξηγεί ότι το 2004 το ΑΚΡ έδωσε τα νησιά αυτά στην Ελλάδα, τα οποία είναι 17 συν μία βραχονησίδα και είναι απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας, το Αϋδίνι και τη Μούγλα. Μεταξύ αυτών είναι το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Κίναρος, η Γαύδος και το Κουφονήσι.

Μάλιστα λέει ότι σε ένα από τα νησιά κατέφυγαν δύο πραξικοπηματίες μετά την 15η Ιουλίου, αλλά δυστυχώς η Τουρκία δεν έστειλε το στρατό της να τους συλλάβει γιατί εκεί υπάρχει πλέον ελληνικός στρατός.