X

Ερό: Όσο πιο γρήγορα βρεθεί λύση για το χρέος τόσο το καλύτερο

Τι συζήτησαν στο Μαξίμου Τσίπρας και Ερό. "Η Αθήνα μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια της Γαλλίας" είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ στον Π. Παυλόπουλο. Τόνισε ότι η χώρα μας τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Ant1news

Επαφές με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στην Αθήνα είχε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε πως η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα και πως η Ευρώπη πρέπει να τη βοηθήσει να τα καταφέρει.

«Όσο πιο γρήγορα βρεθεί λύση στο θέμα του χρέους τόσο το καλύτερο, σε αντίθεση με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ που προκρίνει αναβολή κάθε ουσιώδους απόφασης για το 2018, μετά τη λήξη του Μνημονίου αλλά και τις γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου», τόνισε σε συνέντευξή του ο Μαρκ Ερό.

Ο ίδιος συνέδεσε την ανάγκη ταχείας επίλυσης του χρέους με την ΕΚΤ, καθώς η ρύθμιση του ζητήματος είναι προϋπόθεση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση και την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΞ της Γαλλίας

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, κ. Ζαν-Μαρκ Ερό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η πορεία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, και ειδικότερα των οικονομικών σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Παράλληλα, συζητήθηκαν η πορεία και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και το μέλλον της Ευρώπης.

Συνάντηση Ερό – Παυλόπουλου

Η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια της Γαλλίας και για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και για το προσφυγικό, υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο» παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι «παραμένουν πάρα πολλά εργοτάξια' – τομείς στους οποίους γίνεται δουλειά». Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Γαλλία θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας, ενώ μετέφερε στον κ. Παυλόπουλο τη δέσμευση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ «να σταθεί φίλος της Ελλάδας».

 

Ο κ. Ερό χαιρέτισε τις «θαρραλέες προσπάθειες και επιλογές του ελληνικού λαού», ο οποίος, όπως είπε, «στην μεγάλη του πλειοψηφία επέλεξε να παραμείνει στην Ευρώπη και στο ενιαίο νόμισμα». «Ήταν μια πολύ θαρραλέα και σωστή επιλογή», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι την ανάγκη να κινητοποιηθεί η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, που –όπως παρατήρησε- αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο θέτει προ των ευθυνών και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Οι εταίροι μας πρέπει ν' αντιληφθούν ότι έχουν και εκείνοι υποχρεώσεις για την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος για να προσθέσει πως «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εταίρους οι οποίοι λειτουργούν με σύνδρομα φοβικά απέναντι στους πρόσφυγες».

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας είχε συνάντηση και με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου.