X

Είναι επίσημο: έρχεται στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η ατζέντα των επαφών κι οι προσδοκίες της Κυβέρνησης. Πιθανή επίσκεψη σε Λέσβο ή Κρήτη. Διαδοχικός σταθμός του το Βερολίνο.

Ant1news

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει στην Αθήνα εδώ και ημέρες.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αναμένεται να βεβαιώσει την στήριξή του στις συνεχιζόμενες ελληνικές προσπάθειες ανάταξης της οικονομίας, επαναλαμβάνοντας πάντως, όπως εκτιμούν αναλυτές, την μόνιμη επωδό των αξιωματούχων των ΗΠΑ, για την ανάγκη προσήλωσης της Ελλάδας στην τήρηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο Πρόεδρος θα φτάσει στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου και θα επισκεφτεί τον Έλληνα Πρόεδρο Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και θα επανεπιβεβαιώσει τη στήριξη μας στις συνεχιζόμενες προσπάθειες να μπει η ελληνική οικονομία σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας και επιστροφής στην ευημερία. Στην γενέτειρα της δημοκρατίας, ο πρόεδρος θα επανεπιβεβαιώσει επίσης την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών αξιών, που έχουν κάνει τόσα για να φέρουν ειρήνη και ευημερία στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος θα καταστήσει σαφές ότι εκτιμούμε την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που έχουν επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός έναντι των μεταναστών και των προσφύγων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενδέχεται να πάει σε προσφυγικό καταυλισμό στην Λέσβο ή και στην Κρήτη, στην Βάση της Σούδας

 

Καθώς η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα συμπίπτει χρονικά με την κορύφωση των διεργασιών για την β΄ αξιολόγηση, που οδηγεί στην πολυπόθητη για την Κυβέρνηση συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, η Αθήνα θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή στήριξη απο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στην ανάγκη αναδιάρθωσης του χρέους, υπέρ της οποίας εκτός απο τις ΗΠΑ έχουν ταχθεί τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και το Παρίσι, κάτι που επιβεβαίωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ στις σημερινές επαφές του στην Αθήνα, ωστόσο, όλοι αυτοί προσκορούουν στο «παγόβουνο» του Βερολίνου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επιμένουν ότι δεν υπάρχει ορατή ανάγκη για μέτρα κι ότι το θέμα αυτό δεν χρειάζεται να εξεταστεί πριν από τα μέσα του 2018.

Η ελληνική πλευρά προσδίδει ιδιαίτερη αξία ότι διαδοχικός σταθμός με την Αθήνα, σε αυτήν την περιοδεία του Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι το Βερολίνο, όπου ευελπιστεί να ασκηθεί απο πλευράς του Μπαράκ Ομπάμα πίεση σε ότι αφορά το ζήτημα του χρέους.