X

Το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetliviy στο λιμάνι του Πειραιά (βίντεο)

Πρόκειται για το πολεμικό που είχε ρίξει προειδοποιητικά πυρά σε τουρκικό αλιευτικό κοντά στη Λήμνο.

Ant1news

Ένα από τα εντυπωσιακότερα πολεμικά του ρωσικού στόλου, αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου και θα παραμείνει μέχρι την προσεχή Τετάρτη 2 Νοεμβρίου.

Το αντιτορπιλικό επιστρέφει στη βάση του στη Μαύρη θάλασσα μετά από αποστολή στην ευρύτερη περιοχή , ανέφερε το ρωσικό ΓΕΝ και μετέδωσε το πρακτορείο itar Tass.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί επί του πλοίου, εκδήλωση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος της Ελληνορωσικής φιλίας.

Το Smetlivy είναι το πολεμικό που είχε εμπλακεί σε επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο. Ευρισκόμενο 22 χιλιόμετρα από τη Λήμνο είδε τουρκικό αλιευτικό να πλησιάζει. Παρά τις εκκλήσεις μέσω ασυρμάτου, δεν υπήρξε απάντηση και το ρωσικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά του αλιευτικού, όταν αυτό πλησίασε στα 600 μέτρα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το τουρκικό αλιευτικό άλλαξε πορεία μετά τα πυρά και δεν ήρθε σε επαφή με το Smetlivy.

 

Το Smetlivy, ένας «βετεράνος» του πολέμου, εντάχθηκε στο Σοβιετικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας το 1969. Το 1990 έγιναν σε αυτό επισκευές ενώ από το 1995 όταν και επέστρεψε στην υπηρεσία, εξοπλίστηκε με πυραύλους SS-N-25 Switchblade.

Τον Αύγουστο του 2008 χρησιμοποιήθηκε στο Ρωσο-γεωργιανό πόλεμο ενώ το 2013 απεστάλη ανοικτά της Συρίας ως απάντηση στη συγκέντρωση των δυτικών ναυτικών δυνάμεων. Το Smetlivy επέστρεψε στη Συρία τον Σεπτεμβρίου 2015.