X

Στην Ελβετία “χτυπά η καρδιά” του Κυπριακού

Άρχισαν οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί  για το εδαφικό και τα άλλα εκκρεμή ζητήματα. Εφικτή η προοπτική λύσης, λέει ο Μπαν Γκι μουν.

Ant1news

‘Άρχισε στην Ελβετία εντατική και επίπονη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο ηγετών της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, η οποία θα επικεντρωθεί στο εδαφικό, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και άλλα θέματα «αγκάθια», όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και η εκ περιτροπής προεδρία.

Οι διαπραγματεύσεις στο Μον Πελερέν θα διαρκέσουν μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν ενθάρρυνε τους δύο ηγέτες να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας πως η προοπτική μιας λύσης στην Κύπρο είναι εφικτή και πως οι προσδοκίες και στις δυο κοινότητες είναι υψηλές.

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, στο Μοντ Πελεράν, όπου άρχισαν επίσημα οι συνομιλίες ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως διαβεβαίωσε τους δυο ηγέτες για την πλήρη στήριξή του και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να τους βοηθήσουν, με οποιονδήποτε τρόπο, για να φθάσουν στον κοινό τους στόχο, σεβόμενοι πως το μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί από τους Κυπρίους, για όλους τους Κυπρίους.

 

Κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξουν τους ηγέτες στις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν εν τέλει τη διαίρεση του νησιού.

 

Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε στο Μον Πελεράν την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στον λογαριασμό του στο twitter.

 

Η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε με δήλωσή της τη στήριξή της στον κ. Αναστασιάδη.

«Όλοι βρισκόμαστε αρωγοί στο πλευρό του και στηρίζουμε την προσπάθειά του για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του μεγάλου εθνικού μας θέματος» τόνισε η κα Μπακογιάννη.