X

Τσαβούσογλου: ενίσχυση των τουρκο - αμερικανικών σχέσεων

Συγχαρητήρια από την Τουρκία στον Τραμπ για τη νίκη τους στις εκλογές. Ήδη υπέβαλε αίτημα προς τον νέο πρόεδρο ο Τουρκος Πρωθυπουργός. Τι έλεγε ο Τραμπ για την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Ant1news

Με ένα ουδέτερο σχόλιο ο Τουρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν αναφέρθηκε στην εκλογή του Ντόνατλτ Τραμπ.

«Η Αμερική είχε εκλογές και μετά από δύο περιόδους Δημοκρατικών, η εξουσία πέρασε στους Ρεπουμπλικάνους. Αυτή ήταν η προτίμηση. Στην Αμερική ξεκινά μία νέα περίοδος. Εύχομαι με αυτή την επιλογή του αμερικανικού λαού να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τον τομέα της Δημοκρατίας και τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Εύχομαι προσωπικά αλλά και στο όνομα του λαού μου αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού να του φέρει ένα μέλλον θετικό και γεμάτο επιτυχίες». 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι «ο αμερικανικός λαός είπε ‘όχι’ στην προσπάθεια κατεύθυνσης της θέλησής του».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μήνυμά του μέσω twitter συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την επιθυμία του για ενίσχυση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων.

 

Και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή συνεχάρη τον Τραμπ.

Όπως αναφέρεται, «τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν την προτίμηση του αμερικανικού λαού και η Τουρκία σέβεται την επιλογή τους».

Τα προφορικά συγχαρητήριά του απέστειλε στον Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς την Ακαδημία Αστυνομίας και Χωροφυλακής. Παράλληλα, ο Γιλντιρίμ κάλεσε τον Τραμπ να εκδώσει στην Τουρκία τον Φετουλλάχ Γκιουλέν και τότε –όπως είπε- «οι σχέσεις των δύο χωρών θα ανοίξουν μία καινούρια σελίδα».

Τι έλεγε ο Τραμπ για την Τουρκία

Από τις λίγες αναφορές που είχε κάνει Ντόναλτ Τράμπ για την Τουρκία φαίνεται ότι μπορεί να βρει κοινά σημεία με τον Ερντογάν. 

Σε συνέντευξή του στους New York Times τον περασμένο Ιούλιο, ρωτήθηκε για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ, όπως η Τουρκία, και είχε απαντήσει ότι χρειάζεται πρώτα να διορθώσουν οι ΗΠΑ τις δικές της ατέλειες σε αυτό το θέμα και ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στις άλλες χώρες.

Στην ίδια συνέντευξη, η οποία έγινε λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Τραμπ είχε πει ότι δεν πιστεύει όσους λένε ότι το πραξικόπημα ήταν ‘σκηνοθετημένο’ από τον Ερντογάν.

Από την άλλη όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στην ίδια συνέντευξη ότι «είμαι μεγάλος θαυμαστής των Κούρδων (της Συρίας)», για να τον ρωτήσει στη συνέχεια ο δημοσιογράφος «αλλά ο Ερντογάν δεν είναι, άρα πώς θα το διαχειριστείτε;». Ο Τραμπ τότε απάντησε ότι «θα προσπαθήσουμε να τους συμβιβάσουμε».