X

Μήνυμα ελπίδας κομίζει στην Αθήνα ο Ομπάμα

Κεφαλαιώδους σημασίας η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα. Ποια η πολιτική σημειολογία των επισκέψεων σε Αθήνα και Βερολίνο; Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας.

Ant1news

Να δοθεί ελπίδα στους Έλληνες μέσω της ελάφρυνσης του χρέους ζητά ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, λίγο πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να δοθεί βιώσιμη λύση από τους πιστωτές στην κοινωνία.

Βλέπει μάλιστα την επίσκεψή του στη χώρα μας ως μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσει τη στήριξη των ΗΠΑ σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα και βάζουν τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.

Άλλωστε, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, ο ίδιος αναμένεται να στείλει διπλό μήνυμα από την Αθήνα και συγκεκριμένα αυτό της αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού, αλλά και μήνυμα για ελάφρυνση του χρέους.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο Μπαράκ Ομπάμα επαινεί τους Έλληνες για τη συγκινητική προσφορά τους, όπως λέει, την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομακτικές οικονομικές δυσκολίες. «Ολιγάριθμες χώρες όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος ου μεταναστευτικού μόνες τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, αναφέρεται στο Κυπριακό τονίζοντας ότι οι προοπτικές επίλυσής του είναι καλύτερες από ποτέ.

 

Γουλιάμο: κεφαλαιώδους σημασίας η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

«Η παρουσία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα είναι αναμφίβολα ειδικής βαρύτητας και κεφαλαιώδους σημασίας», εκτιμά ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και πρόεδρος Συνόδου Πρυτάνεων Κύπρου.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνει ο κ. Γουλιάμος σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κλείνει τη θητεία του με επίσημες επισκέψεις σε δύο περιφέρειες «που αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα για το σύστημα της αμερικανικής ασφάλειας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο». Πρόκειται για τις περιφέρειες της Ευρώπης (Ελλάδα, Γερμανία) και της Λατινικής Αμερικής (Περού, Σύνοδος Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού).

Ιδιαίτερα, η πολιτική σημειολογία των επισκέψεων σε Αθήνα και Βερολίνο υποδεικνύει, σύμφωνα με τον κ. Γουλιάμο, «την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων στις διατλαντικές σχέσεις και, συνεπώς, τη θέση πως ο Λευκός Οίκος θα εξακολουθήσει να έχει κεντρικό ρόλο, τέτοιον ακριβώς, που δεν θα αφήνει περιθώρια είτε αποδόμησης είτε απομείωσης και περιορισμού των αμερικανικών και οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή από ηγεμονικές δυνάμεις της ΕΕ».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ομπάμα αναμένεται στην Αθήνα να εξάρει τη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού και της δημοκρατίας στην οικοδόμηση των σύγχρονων κοινωνιών. «Μολαταύτα, σε ένα βαθύτερο ή, άλλως, πιο ουσιαστικό επίπεδο, ο αμερικανός πρόεδρος θα εκθέσει και θέσει ζητήματα προς την ηγεσία της χώρας, που αφορούν αφενός στην οικονομία, αφετέρου - και κυρίως - στην ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, του Κυπριακού συμπεριλαμβανομένου», καταλήγει ο κ. Γουλιάμος.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Σε κατάσταση ασφυξίας θα βρίσκεται η πρωτεύουσα από τη Δευτέρα, εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας για την επίσκεψη Ομπάμα, που θα μετατρέψουν την πόλη σε φρούριο.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή, ενώ ο σχεδιασμός της αστυνομίας και των αρχών εμπλουτίζεται και από αέρος.

Τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί θα διατεθούν για την ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα. Οι δρόμοι στους οποίους θα κινηθεί θα κλείνουν μισή ώρα νωρίτερα, ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα ερευνούν τους χώρους, που θα επισκεφθεί.

Ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ, θα λάβουν θέσεις στα γύρω κτίρια, ενώ αναμένεται να απαγορευθούν οι συγκεντρώσεις.

Ο Ομπάμα αναμένεται να φθάσει νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης και σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του και τον πρωθυπουργό, θα επισκεφθεί την Ακρόπολη, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο.

Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη ομιλία του, με πιθανότερο χώρο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.