X

Οι προσδοκίες της Αθήνας από την επίσκεψη Ομπάμα

Η επίσκεψη που θα στρέψει, για δύο ημέρες, τα βλέμματα όλου του πλανήτη στην Πρωτεύουσα, όπου έχει σημάνει “συναγερμός”.

Ant1news


Του Γιάννη Τσακίρη

Μόνο κέρδη μπορεί να έχει η Ελλάδα από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα κι ας είναι πλέον «κουτσή πάπια» όπως αποκαλούν οι αμερικάνοι τον απερχόμενο Πρόεδρο. 

Πρόκειται για μια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, έναν Πρόεδρο σούπερ σταρ, που χαίρει της εκτίμησης της συντριπτικής πλειοψηφίας του λεγόμενου δυτικού κόσμου και όχι μόνο. 

Η κυβέρνηση λοιπόν προσδοκά πολλά από αυτήν την επίσκεψη που θα στρέψει για δύο ημέρες τα βλέμματα όλου του πλανήτη στην Αθήνα. 

Καταρχήν περιμένει μια ισχυρή δήλωση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται και από τη συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή ότι τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα.  Δώστε ελπίδα στους Έλληνες είπε, -hope ήταν το βασικό σύνθημα της καμπάνιας του, όταν εξελέγη το 2008 Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων- . Βεβαίως προειδοποίησε πως έχουν ακόμη να γίνουν πολλά από τη χώρα μας για να γίνει ξανά ανταγωνιστική η οικονομία. 

Θερμές δηλώσεις για τη στάση της Ελλάδας περιμένουμε από τον Μπαράκ Ομπάμα και για το προσφυγικό ενώ ένα ακόμη θέμα που θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν περνούν και την καλύτερη περίοδο λόγω της προκλητικότητας του Ταγίπ Ερντογάν. 

Ιστορικής σημασίας θα είναι δε η ομιλία του Προέδρου Ομπάμα στο ίδρυμα Νιάρχος καθώς επιλέγει τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία για να εκφωνήσει την τελευταία δημόσια ομιλία του σε διεθνές ακροατήριο, πριν την παράδοση της σκυτάλης στον Ντόναλντ Τράμπ.

Όλα αυτά καθιστούν την επίσκεψη του αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας. Και μόνο η εικόνα του Μπαράκ Ομπάμα να κάνει δηλώσεις για τη δημοκρατία στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης θα προβάλλει την χώρα μας στα πέρατα της γης.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας 

Σε κατάσταση ασφυξίας θα βρίσκεται η πρωτεύουσα από τη Δευτέρα, εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας για την επίσκεψη Ομπάμα, που θα μετατρέψουν την πόλη σε φρούριο. 

Οι αστυνομικές αρχές έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή, ενώ ο σχεδιασμός της αστυνομίας και των αρχών εμπλουτίζεται και από αέρος. 

Τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί θα διατεθούν για την ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα. Οι δρόμοι στους οποίους θα κινηθεί θα κλείνουν μισή ώρα νωρίτερα, ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα ερευνούν τους χώρους, που θα επισκεφθεί. 

Ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ, θα λάβουν θέσεις στα γύρω κτίρια, ενώ αναμένεται να απαγορευθούν οι συγκεντρώσεις. 

Ο Ομπάμα αναμένεται να φθάσει νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης και σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα , θα επισκεφθεί την Ακρόπολη, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη ομιλία του, με πιθανότερο χώρο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η περιοδεία Ομπάμα στην Ευρώπη με τη… ματιά της Μόσχας

Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα με την περιοδεία του στην Ευρώπη επιδιώκει να εμπεδώσει τις θέσεις της Ουάσιγκτον σε κείνες τις χώρες που δεν ήταν πάντα "πιστές", όπως η Ελλάδα, η Σλοβακία και ορισμένες άλλες κατά καιρούς.

Δεν λείπουν, όμως και τα ειρωνικά σχόλια από την εκπρόσωπο τύπου του ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα με αφορμή τις πληροφορίες που θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα, να ζητάει από την Ελληνική Κυβέρνηση να "κλείσει" τα λιμάνια της για τα ρωσικά πολεμικά πλοία.