X

Αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη Ομπάμα

Ποιες είναι οι προσδοκίες της Κυβέρνησης από την διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου. "Αστακός" η Αθήνα.

Ant1news

Στραμμένα στην Αθήνα θα είναι αύριο και μεθαύριο τα βλέμματα όλου του κόσμου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος φτάνει αύριο στην Ελλάδα με την Κυβέρνηση να προσδοκά πολλά από αυτήν την επίσκεψη .

Καταρχήν περιμένει μια ισχυρή δήλωση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται και από τη συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή ότι τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα.  Δώστε ελπίδα στους Έλληνες είπε, -hope ήταν το βασικό σύνθημα της καμπάνιας του, όταν εξελέγη το 2008 Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων- . Βεβαίως προειδοποίησε πως έχουν ακόμη να γίνουν πολλά από τη χώρα μας για να γίνει ξανά ανταγωνιστική η οικονομία. 

Θερμές δηλώσεις για τη στάση της Ελλάδας αναμένονται από τον Μπαράκ Ομπάμα και για το προσφυγικό ενώ ένα ακόμη θέμα που θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν περνούν και την καλύτερη περίοδο λόγω της προκλητικότητας του Ταγίπ Ερντογάν. 

Ιστορικής σημασίας θα είναι δε η ομιλία του Προέδρου Ομπάμα στο Ίδρυμα Νιάρχος καθώς επιλέγει τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία για να εκφωνήσει την τελευταία δημόσια ομιλία του σε διεθνές ακροατήριο, πριν την παράδοση της σκυτάλης στον Ντόναλντ Τράμπ.

Μέτρα ασφαλείας

Κατά την διήμερη παραμονή του Αμερικανού Προέδρου το κένρο της Αθήνας θα βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας ενώ τα ξενοδοχεία που θα καταλύσει ο ίδιος και η συνοδεία του, έχουν μετατραπεί σε απόρθητα φρούρια.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή, ενώ ο σχεδιασμός της αστυνομίας και των αρχών εμπλουτίζεται και από αέρος. 

Τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί θα διατεθούν για την ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα. Οι δρόμοι στους οποίους θα κινηθεί θα κλείνουν μισή ώρα νωρίτερα, ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα ερευνούν τους χώρους, που θα επισκεφθεί. 

Ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ, θα λάβουν θέσεις στα γύρω κτίρια, ενώ αναμένεται να απαγορευθούν οι συγκεντρώσεις. 

Ηδη έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου.

Ο Ομπάμα αναμένεται να φθάσει νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης και σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα , θα επισκεφθεί την Ακρόπολη, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα μιλήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος θα  παραμείνει κλειστό για το ευρύ κοινό μέχρι και την Τετάρτη.